fbpx
8.7 C
Reșița
joi, 23 martie 23

„Salubriștii”, speriați de scumpirea combustibililor! Rof și Borduz liniștesc spiritele!

Președintele ADI Intercom Deșeuri Caraș-Severin, Remus Rof și directorul executiv, Daniel Borduz, caută operatori care vor presta servicii de calitate pentru cele 4 zone din Caraș-Severin. Aceasta, în condițiile în care prețul combustibililor, principala sursă a transportului de deșeuri, a crescut exponențial în ultima perioadă, iar fluctuațiile ar putea continua de la zi la zi.

Despre situația caietelor de sarcini stabilitate încă din luna iunie a anului precedent, directorul executiv ADI Intercom Deșeuri, Daniel Borduz, a declarat pentru Reper24:

Este vorba despre caietele de sarcini publicate pe SICAP pe cele 4 zone din județul Caraș-Severin care urmează să fie preluate de niște operatori pentru următorii 8 ani de zile.

spot_img

În acest moment pe cele 4 zone operează astfel: pe Oțelu Roșu avem delegat un operator pe o perioadă deteminată până la stabilirea unui câștigător pe zona respectivă, pe zona Reșița avem Brantner, pe zona Oravița e colectorul Edy și Mișu, iar pe zona Herculane este Ecologica Herculane, ei au contract cu fiecare UAT în parte.

Noi am terminat caietele de sarcini în luna iunie și au fost trimise către UAT-urile de pe fiecare zonă în parte așteptând ca fiecare UAT, după ce studiază caietul de sarcini, să ne trimită un HCL prin care să ne spună dacă caietele de sarcini sunt conforme și sunt fără amendamente. Acolo unde au avut amendamente pentru caietele de sarcini, le-am respectat și le-am introdus, ele fiind finalizate și publicate pe SICAP începând din decembrie 2021, fiecare având un termen de depunere a ofertelor”

Instabilitatea prețului la combustibil a determinat numărul ofertanților înscriși la licitație, unii dintre ei renunțând la ofertele depuse inițial.

Pe zona Oțelu Roșu au fost de exemplu doi operatori interesați de a participa la licitație și de a-și începe activitatea efectiv pe această zonă, doar că au fost debusolați de prețul combustibilului care în câteva luni a crescut. Pentru „salubriști” asta e o problemă deoarece acesta este principalul consumator. De aici încep și își facă tarifele, prețul fiind instabil, precum și speculațiile care au apărut în presă, că va ajunge la 10 lei, au renunțat la ofertele pe care le-au depus inițial.

Acum mai avem zona Oravița, care este la sfârșitul lunii. Am republicat pentru zona Herculane, tot luna aceasta și sperăm să găsim operatori interesați să își facă serviciul.

Dacă însă în continuare vor f operatori care nu sunt interesați și spun în continuare de prețul pe care noi l-am  trecut, atunci probabil că va trebui să facem și noi o actualizare de preț, dar eu aș vrea să păstrăm acele prețuri, să găsim un operator care să fie unul serios, iar cetățenii să beneficieze de un serviciu de calitate și de un preț acceptabil”, a declarat directorul executiv al ADI Intercom Deșeuri, Daniel Borduz.

Despre cum s-ar putea răsfrânge scumpirea carburanților asupra creșterii iminente a prețurilor la tona de deșeuri pentru agenții economici, ca de altfel și pentru persoanele fizice, precum și despre cum se vor reglementa caietele de sarcini pentru operatorii de salubritate înscriși în cursa pentru cele 4 zone din Caraș-Severin aduce lămuriri președintele ADI Intercom Deșeuri, Remus Rof:

Scumpirea carburantului o să afecteze mult tot ce este rutier în România, inclusiv pe operatorii economici care vor ridica gunoiul și automat o să avem mari probleme pe tema asta deoarece chiar acum noi ne aflăm în evaluări ale firmelor care și-au depus documentele pentru licitații. Deja sunt firme care nu mai răspund la solicitări deoarece nu mai sunt de acord cu prețurile pe care noi le-am scos la licitație până acum. Avem semnale clare că dacă nu o să actualizăm prețurile, o să avem mari dificultăți în a găsi operatori pe toate zonele.

O să vedem ce ne permte legea, dacă ne putem actualiza doar cu indicele de cost de la statistică, nu cred că acoperă costurile carburanților, dar trebuie să analizăm, să vorbim și cu experții să vedem ce putem face pe această cale”, a declarat Remus Rof.

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei