14 C
Reșița
sâmbătă, 22 martie 25

Scheletul din mijlocul comunei

Ca multe dintre localitățile din Banat și din țară, și comuna Bozovici se modernizează încetul cu încetul: apă curentă, canalizare, străzi asfaltate, școli reabilitate și câte și mai câte. Doar că… scheletul din mijlocul comunei urâțește toate eforturile făcute de administrația locală pentru a da o nouă față localității.

Este vorba de clădirea ce se dorea să devină Cămin Cultural. Lucrările pentru ridicarea acesteia au început încă din 1992 sau 1993 (nimeni nu mai știe exact) și abandonate în 1996. De atunci clădirea, sau ce a rămas din ea, a fost moștenită de administrațiile ce s-au succedat la conducerea comunei Bozovici.

Pe atunci situațiile se țineau cum se țineau. Așa că n-am găsit în Primărie mare lucru. Am cheltuit bani și am făcut expertize financiară și tehnică, studii de fezabilitate, să vedem dacă mai ține, nu mai ține. Și dacă o făceai, nici nu știai cum să o predai: ai făcut doar o bucățică din ea, pentru că nu este o clădire terminată să zici că o reabilitezi, nici nu puteai să spui că vei continua lucrările, nu aveai cum să le continui după ce au trecut 20, acuși 30 de ani. Așa că am convenit cu cei de la CNI să o luăm de la zero. Adică să o demolăm”, a precizat primarul Adrian Stoicu

Primăria deține terenul din spatele așa-zisei clădiri, dar cu mai mulți ani în urmă o parte din acest teren a fost cedat către APIA pentru a-și face un sediu, ceea ce nu s-a întâmplat, iar instituția amintită își desfășoară în prezent activitatea în sediul Primăriei Bozovici.

Astfel că edilul a decis să preia înapoi terenul, să-l intabuleze, și împreună cu terenul pe care îl mai are să construiască o clădire nouă, un adevărat complex cultural, după cum speră acesta. În fața clădirii, primarul Stoicu și-a dori să amenajeze o zonă verde, legată și de parcul din centrul comunei.

Cel puțin, astea ar fi planurile de viitor. Dar până atunci, „scheletul din mijlocul comunei” rămâne un spațiu generos care adăpostește șobolani, pisici vagabonde, maidanezi și gunoaie, deși în zonă sunt amplasate o serie de tomberoane pentru deșeuri. Dar acest aspect ține și de civilizație, care este mult mai greu de implementat în conștiința oamenilor, decât proiectele de dezvoltare.

Poate anul 2024 va aduce o îmbunătățire a imaginii sau, cel puțin, se va degaja terenul pe care este amplasat acest sumbru și nedorit simbol al comunei.

Daniela TUDOR

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei