fbpx
6 C
Reșița
duminică, 10 decembrie 23

Scutiri de la plata impozitului la Reșița! Ce condiții trebuie îndeplinite?

Taxele și impozitele pe anul 2022 vor rămâne aceleași ca în anul 2021, s-a decis în ultima ședință ordinară a Consiliului Local Reșița din luna decembrie. Este al treilea an consecutiv în care taxele și impozitele locale nu sunt modificate în municipiul de pe Bârzava. De precizat că cetățenii pot beneficia, în anumite condiții și de o scutire de un an sau chiar de cinci ani de la plata impozitelor pe clădiri. De asemenea, există posibilitatea unei bonificații de 5 sau 10% pentru cei care își plătesc taxele până la data de 31 martie.

Astfel, impozitul plătit de persoanele fizice pentru clădirile rezidenţiale va fi, la fel ca în 2019, de 0,15% din valoarea impozabilă a imobilului. În cazul clădirilor nerezidențiale aflate în proprietate persoanelor fizice, impozitul va fi de 1% din valoarea impozabilă a clădirii. Tot 1% se aplică şi persoanelor juridice, în cazul clădirilor nerezidenţiale, respectiv 0,2% în cazul celor rezidenţiale. De menționat totuși, că în cazul persoanelor juridice care nu au efectuat nicio evaluare în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referință, impozitul pe clădiri se stabilește în cotă de 5% din valoarea impozabilă a clădirii care nu a fost reevaluată.

Plata impozitelor pe clădiri, terenuri și mașini se poate face în două rate egale, una având scadenţa la 31 martie, cealaltă la 30 septembrie. Pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitelor, se acordă și anul acesta o bonificație de 5% în cazul achitării la ghișeele instituției și de 10% în cazul achitării prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro, internet banking sau prin ordin de plată.

Consilierii locali au aprobat și acordarea unei scutiri de la plata impozitului de clădiri pentru o perioadă de cinci ani pentru contribuabilii persoane fizice care execută pe cheltuiala lor lucrări de îmbunătățire a performanței energetice a clădirii respective.

De asemenea, se acordă scutire de la plata impozitului de clădiri pentru o perioadă de un an persoanelor fizice care execută pe cheltuiala lor lucrări de construire de bazine de captare a apelor pluviale, cu condiția strictă ca aceste ape să nu fie deversate în rețeaua de canalizare a municipiului Reșița.

Este vorba de bazine pentru apă meteorică. Există posibilitatea ca un cetățean care își face un bazin de x metri cubi în grădină, în curte și apele pluviale, apele meteorice, când plouă torențial, se duc prima dată în bazin ca un buffer, ca să nu pună presiune pe sistemul de apă meteorică din oraș, să refuleze pluvialul, beneficiză de scutiri de impozite pe un an”, a explicat primarul Ioan Popa.

Citește si:  Cresc tarifele pentru transportul în comun din Reșița

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei