fbpx
16.8 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

Senatorul Mocioalcă dezvăluie ce-a ascuns Iohannis în ranița „mareșalului“ Cioloș!

Clasa politică românească este în fierbere în aceste zile, țara pare că merge în derivă iar ipotezele savuroase și jocurile de culise au umplut ziarele și talk-showurile cu iz politic.

Vor forța liberalii un guvern minoritar PNL-UDMR, votat în Parlament de PSD? Rămâne Cîțu în schema sau e deja istorie? Așteaptă liberalii să se revină la consultările de la Cotroceni cu un premier de sacrificiu? Îl va scoate din cărți Iohannis pe Cîțu, în cele din urmă? Și dacă da, ce șanse de „revigorare“ mai are coaliția PNL – USR, acestea au fost câteva din temele pe care le-am abordat în dialogul cu unul din cei mai experimentați parlamentari români, senatorul Ion Mocioalcă, cel care ne-a declarat:

Nominalizarea oarecum surprinzătoare a lui Dacian Cioloș, ca și premier desemnat investit să alcătuiască un guvern, nu mi s-a părut una foarte inspirată și apreciez că s-a dorit mai mult o tragere de timp ca să se studieze posibilitățile unui dialog între principalii actori politici iar acest lucru, din păcate, nu s-a întâmplat. Și am văzut foarte clar, din pozițiile pe care le-au avut PSD, USR și AUR, care au refuzat din start o colaborare parlamentară și de asemenea din răceala cu care a fost primit la sediul PNL, noul premier desemnat, Dacian Cioloș, întâlnirea nefiind altceva decât un act formal, aș putea spune chiar un act de refuz nepoliticos. Desigur, în politica actuală nu trebuie să mai avem pretenție la politețe, mai ales că PNL și USR s-au „păruit“ extrem de dur în ultimul timp.

Dacă USR va veni în Parlamentul României cu miniștrii desemnați pentru audieri, părerea mea este că fiasco-ul va fi și mai mare, pentru că, din punctul meu de vedere, niciunul nu va reuși să convingă parlamentarii de capacitățile de a manageria vreun minister. De aceea eu aștept ca acest episod trist cu Dacian Cioloș ca și premier desemnat să se încheie cât mai repede, poate chiar prin depunerea mandatului iar președintele Iohannis să desemneze o altă persoană cu care s-ar putea discuta. Iar în acest caz posibilitățile sunt puține. Nu văd pe nimeni din PNL care ar putea crea dialog cu celelalte formațiuni. Ori se reface vechea alianță, cu un alt personaj desemnat, în afara lui Florin Cîțu. Pentru că pe domnul Cîțu nu îl mai votează nici PNL, în integralitatea lui. Tocmai de aceea, președintele Iohannis a anticipat acest lucru și practic a cerut un time-out prin nominalizarea lui Dacian Cioloș care este o formulă de neacceptat, atât pentru PSD, cât și pentru PNL“.

Senatorul Mocioalcă nu exclude nici posibilitatea unor negocieri „pe față“ între PSD, partidul cu cel mai mare procent parlamentar și „noul“ PNL:

Din punctul meu de vedere și ținând cont de situația pe care o traversăm, PSD ar putea să stea de vorbă cu PNL, chiar dacă nu mă pot pronunța de pe-acum în ceea ce privesc rezultatele concluziilor acestui dialog. Ceea ce știu este că pe masa dialogului ar  trebui să fie un proiect mare de țară, gen revizuirea Constituției, poate chiar reforma administrativă. Să nu uităm faptul că noi, PSD-ul, am venit la Cotroceni cu 10 puncte pe care românii cred că le-au văzut, de la plafonarea prețului la energie, până la majorarea pensiilor și ținem foarte mult la aceste puncte, pe care, indiferent în ce situație se va afla PSD-ul, noi vom încerca să le trecem prin Parlament ca și proiecte de lege“.

Dacă au rămas consecvenți ideii de alegeri anticipate, pe care o aveau în vedere decidenții social-democrați, ne-a lămurit același senator, Ion Mocioalcă:

Varianta alegerilor anticipate mi se pare cea mai bună variantă de a ieși din această criză politică. Practic reprezintă o soluție legitimă și democratică. Spun asta pentru că pe actuala aritmetică parlamentară va fi greu să facem un guvern“.

Sergiu TABAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei