Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită, în calendarul ortodox, pe data de 8 septembrie. Se spune că nu există dorință pe care Maica Domnului să nu o fi îndeplinit, mai ales dacă rugăciunea a fost rostită în această zi de sărbătoare.
Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cea mai îndrăgită divinitate feminină, este invocată pentru grăbirea căsătoriei, pentru nașterea unui copil sănătos și lipsit de griji sau pentru ca femeile să rămână însărcinate.
Totodată, ziua de Sfânta Maria Mică este vindecătoare de boli trupești și ajută la prinderea hoților, vrăjitoarelor și descântătoarelor. În unele tradiții, Maica Domnului este identificată cu astrul nopții, Luna, fiind cea care veghează asupra întregii omeniri.
Credincioșii care se roagă sincer în această zi, merg la biserică și oferă de pomană oamenilor nevoiași, primesc ajutor de la Maica Domnului pentru îndeplinirea dorințelor.
Nașterea Domnului sau Sfânta Maria Mică, sărbătoare prăznuită pe data de 8 septembrie, îi face pe credincioși să respecte anumite tradiții, fiind printre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox.
Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de sărbătoarea Sfintei Maria, aproximativ 1,8 milioane dintre aceștia fiind femei. Nume care se sărbătoresc de Sf. Maria: Maria (vine din ebraica si înseamnă: cea iubita, cea îndrăgită), Mari, Meri, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin. La mulți ani tuturor!
Dan AGACHE
„ajută la prinderea hoților”
–
Motiv pentru care unii nu îndrăgesc /frecventează nicio biserică, doar tăiței de la pensionări anticipate (și nu doar la polițiști mă refer).