14 C
Reșița
sâmbătă, 22 martie 25

Silviu Hurduzeu, vot pentru legea „care îi protejează pe oameni de atacurile urşilor”!

Tragedia de la Jepii Mici, din județul Prahova, în care o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de un urs, a dus la inițierea unei măsuri legislative privind gestionarea populației de urși.

Astfel, plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, în calitate de for decizionale, proiectul de Lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Printre deputații care au votat acest proiect de lege se numără și social democratul cărășan Silviu Hurduzeu, care și-a justificat public această decizie, declarând:

„Tragedia de pe Jepii Mici ne-a arătat o realitate despre care s-a mai tot vorbit de-a lungul timpului: populaţia de urşi a crescut exponenţial în ultimii ani şi sunt tot mai dese cazurile în care vieţile oamenilor sunt puse în pericol.

Ca deputat de Caraş – Severin, am votat proiectul de Lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

Trebuie spuse apăsat două lucruri:

În primul rând, legea nu dă liber la vânătoarea necontrolată. În România, sunt aproximativ 8.000 de urşi. Prin actul normativ, s-a stabilit, pentru anii 2024 şi 2025, recoltarea unui număr total de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional. Vânătoarea se va face exclusiv în zonele cu risc mare.

În al doilea rând, s-a stabilit ca, la fiecare doi ani, să se facă o evaluare a numărului de urşi din România astfel încât să acţionăm în ambele sensuri: să interzicem vânătoarea dacă există semne de declin, să creştem cota de intervenţie dacă urşii se înmulţesc prea mult”.

Deputatul a menționat că Direcţia Silvică Caraș-Severin s-a opus în trecut, în mai multe rânduri, tentativelor de relocare a unor urşi din alte zone ale ţării pentru că în anumite păduri din judeţ se ajunsese la acel nivel maximal pe care îl suporta fondul silvic.

Lorena POENARU

 

1 COMENTARIU

  1. Oamenii din Caras nu se pot protejate de ursii din ciuma rosie, voi radeti tot , dar numai pe 4 ani, păcat ca cei din gazeta oficială a voastra, șterge tot ce nu le convine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei