fbpx
21.7 C
Reșița
marți, 28 mai 24

Simbol al fotbalului românesc, „sârbul“ Miodrag Belodedici a devenit Cetățean de Onoare al Caraș-Severinului!

Un moment de o largă trăire pentru iubitorii fotbalului cărășean s-a petrecut astăzi la Palatul Administrației Județene, în sala de ședințe „Sorin Frunzăverde“, locul ce l-a avut ca invitat special pe Miodrag Belodedici, un fotbalist emblematic, născut acum 60 de ani în comuna Socol.

Conform unui proiect inițiat de primarul comunei Socol, Olgița Ghiță, dar și prin bunăvoința președintelui Romeo Dunca și al consilierilor județeni care au votat in corpore acest demers, Miodrag Belodedici, dublu câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu două formații diferite, Steaua București și Steaua Roșie Belgrad, a devenit de astăzi Cetățean de Onoare al Județului Caraș-Severin.

Laudatio a fost rostit de primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, cel care a elogiat activitatea sportivă a celui care nu-și arată câtuși de puțin vârsta. La rîndul său Mile, a mulțumit autorităților pentru înalta distincție care-l clasează în galeria selectă a oamenilor care au fost adevărate exemple pentru o întreagă națiune, oferind cu modestie câteva sugestii, din cariera lui de înaltă performanță, tinerilor sportivi prezenți în Sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin.

Vădit emoționat, Belodedici a recunoscut că disciplina din cantonamente, oboseala de pe urma istovitoarelor antrenamente și centralizarea pe care fotbaliștii nu o puteau rata în perioada comunismului, în ciuda multor restricții și privațiuni ale vremii, au condus la performanțe nebănuite pentru acea generație care a oferit cea mai mare performanță europeană pentru un club românesc de fotbal, câștigarea la Sevilla a Cupei Campionilor Europeni, în fața mult mai titratei FC Barcelona, pe data de 7 mai 1986, în finala în care Helmuth Duckadam a apărat 4 lovituri de la 11 metri.

Au mai vorbit cu această ocazie, cu simpatie și onoare pentru cariera de invidiat a jucătorului născut în Banatul de Munte, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, primarul comunei natale a lui Mile Belodedici, Olga Ghiță, primarul municipiului Reșița, Ioan Popa. La eveniment a luat parte și senatorul Ion Marcel Vela, fost ministru de interne dar și dr. Jaro Marșalic, deputat din partea PNL în Parlamentul României.

În fața unui public ce a venit special pentru întâlnirea cu memorabilul fundaș central român, Miodrag Belodedici a rememorat clipe de neuitat din perioada Steaua București, a Minerului Moldova Nouă, Luceafărul București, FC Olt Scornicești, FC Valencia sau Atlante din Mexic, unde a evoluat alături de conaționalul său și fostul său coleg de club, Ilie Dumitrescu, dar și despre revenirea în țară la Steaua București, echipa unde și-a agățat ghetele în cui în anul 2001.

Proverbiala lui modestie, bunul său simț, ambiția, caracterul dârz al acestui minoritar sârb, așa cum îi place să glumească în legătură cu originile sale, dragostea pentru Clisura lui natală, pentru oamenii locului și Dunărea unei copilării fascinante, l-au făcut pe Miodrag Belodedici un model pe care tânăra generație de fotbaliști români de astăzi ar merita să-l studieze cu atenție și mai ales să-l urmeze.

Îți mulțumim pentru tot ce ai sădit în sufletul nostru în anii tăi de glorie fotbalistică, dragul nostru Mile și suntem mândri să fim contemporani cu tine!

Hvala lepo!

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei