Sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin a găzduit vineri conferința aniversară „SMURD Caraș-Severin, trecut-prezent-viitor”, un eveniment organizat pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la înființarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare în județ, precum și 13 ani de la reoperaționalizarea acestuia.
SMURD-ul este o structură publică de intervenție care își desfășoară activitatea în structura inspectoratelor pentru situații de urgență, având ca operator aerian Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului de Interne, iar ca operator medical, unitățile de primiri urgențe ale unităților județene, a amintit în cadrul conferinței, doctorul Mihai Grecu, medicul șef al SMURD Regiunea Vest (care include județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș).
„SMURD este o colaborare interinstituțională. Avem un scop comun, de a ajuta oamenii. Iar SMURD Caraș-Severin nu numai că este o poveste de succes, ci și un model de bune practici, un model al unei colaborări interinstituționale, care acum 30 de ani ar fi părut imposibilă. La vremea respectivă, pompierii erau militari, aveau o structură de tip miliar, iar partea medicală, prin excelență este un lucru individual, este o meserie liberală. Să pui împreună aceste 2 moduri de organizare părea imposibil și uite că am reușit, pentru că până la urmă succesul acestei colaborări stă în faptul că oamenii au învățat să lucreze împreună”, a mai precizat doctorul Grecu.
SMURD Caraș-Severin își are începuturile în urmă cu 30 de ani, atunci când s-a decis înființarea în cadrul ISU Semenic a unui serviciu mobil de urgență și reanimare, care avea în dotare o mână de autosalvări primite ca donație, cele mai multe din Germania. În evidențele ISU au fost înregistrate primele intervenții realizate în cadrul acestui serviciu, primul caz fiind cel al unei persoane din Reșița, care a suferit un preinfarct în ianuarie 1995. Informații detaliate cu privire la activitatea serviciului în anii ce urmează nu au fost, însă, salvate în arhivele și statisticile ISU. Spre deosebire de activitatea derulată începând cu anul 2012, atunci când a avut loc o reoperaționalizare a SMURD-ului cărășean, în urma dotării cu autospeciale de intervenție (atât de la Ministerul Sănătății, cât și prin accesarea unor proiecte europene de către Consiliul Județean).
„Statisticile le avem în arhiva unității, sunt registrele acțiunilor de intervenție, unde am identificat ca fiind menționate clar misiuni SMURD sau rapoarte de intervenție SMURD. Ele s-au modificat în timp, s-au diversificat, ramificat pe diferite tipuri de situații, pentru că aria noastră de acțiune și tipurile de intervenții la care acționăm este extrem de diversificată, și statistica a ținut pasul cu aceste tipuri de intervenții. Din 2012 până în 2024, au fost înregistrate 31.330 de intervenții de asistență medicală în care au fost asistate 31.345 de persoane, iar pentru perioada anterioară nu am reușit să le cumulăm pe toate”, a precizat inspectorul șef Ionel Tilca.
Prezent la manifestare, prefectul Ioan Dragomir le-a mulțumit tuturor celor angrenați în activitatea SMURD Caraș-Severin „pentru profesionalismul cu care acționează de fiecare dată atunci când cetățeni ai județului nostru sunt în nevoi și când pot să salveze vieți, cu dăruirea cu care ne-au obișnuit”.
La rândul său, Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, și-a arătat aprecierea pentru salvatorii cărășeni, „cei care au activat și activează în cadrul SMURD împreună cu doctorii de la UPU și care au salvat sute sau chiar mii de vieți în județul Caraș-Severin. Și se cuvine, acum la ceas aniversar să le mulțumim tuturor celor care s-au implicat, pe de o parte pentru înființarea și reoperaționalizarea acestui serviciu în Caraș-Severin, pe de altă parte, celor care au muncit de-a lungul timpului în cadrul SMURD-ului. Pentru că în urma lor au fost salvate multe vieți, fie că vorbim de incendii, fie că vorbim de accidente. Acești oameni și-au făcut pe deplin datoria”.
În cadrul conferinței s-a atras, însă, atenția și asupra aspectelor care trebuie îmbunătățite în cadrul SMURD Caraș-Severin, un minus al serviciului fiind lipsa unui echipaj SMURD de terapie intensivă, principala problemă fiind lipsa personalului.
„În județul Timiș avem două astfel de echipaje, în Arad există unul care merge permanent, iar în Hunedoara există o încercare de a-l operaționaliza permanent, pentru că deocamdată au undeva cam 50% din gărzi acoperite. Și tot din cauza problemei resursei umane cu care se confruntă și ei pentru că urgentiștii reprezintă o problemă, suntem puțini, este un rezidențiat greu, o specialitate de anduranță, care este extrem de solicitantă și nu toți finalizează pregătirea în rezidențiat”, a precizat doctorul Mihai Grecu.
Discuții există și la nivelul județului Caraș-Severin pentru operaționalizarea unui echipaj SMURD de terapie intensivă. Pentru moment, însă, încă se caută soluții.
„Din discuțiile pe care le-am avut, atât cu medicul șef UPU, Alexandru Brici, cât și cu dr. Grecu, căutăm soluții să îl avem operațional la nivel de județ. Din fericire, avem elicopterul din cadrul punctului de operare aeromedicală din Caransebeș, care suplinește enorm de mult, mai ales pentru județul Caraș-Severin care are un relief 65% montan, distanțele dintre localități sunt foarte mari, drumurile greu accesibile. Am văzut că există o disponibilitate foarte mare a medicilor să realizeze gărzi cu elicopterul și suplinește partea de terapie intensivă. Cu toate acestea, și acea autospecială ar fi extrem de benefică pentru noi și încercăm să căutăm soluții să operaționalizăm”, a mai adăugat șeful ISU Semenic.
Karina TINCUL