9.2 C
Reșița
duminică, 27 aprilie 25

Stomatologul Raluca Soran: „Pacienții cotizează o viață întreagă pentru niște servicii medicale care nu le sunt acordate!”

Prețurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii stomatologice și taxele de evaluare pe care trebuie să le achite medicii stomatologi sunt cele mai mici din întreg sistemul medical. Medicul stomatolog reșițean Raluca Soran, care este și președintele Colegiului Medicilor din Caraș-Severin, susține că tarifele și plafoanele lunare alocate de CNAS pentru cabinete ar trebui să fie stabilite astfel încât să îi ajute pe pacienții asigurați.

În acest context, stomatologul a declarat pentru Reper24: „Dacă vă amintiți, în ianuarie a fost greva medicilor de familie, pentru că în tot sistemul medical, inclusiv spitale, ambulatoriu și stomatologie au tăiat fondurile, au micșorat punctul la medicina de familie, stomatologilor li s-au micșorat plafoanele. În urma revoltelor medicilor de familie s-a revenit asupra deciziilor, datorită lor, care au un cuvânt de spus în țara asta, pentru că sunt și mulți și au o pârghie: lasă stetoscoapele jos și să facă alții sănătate! Nu poți lăsa o populație întreagă fără asistență medicală!

Pe când noi, stomatologii suntem, la nivel de țară, în contract cu CAS vreo 3.000 – 4.000, ceea ce este nimic și abia așteaptă să scape de noi că mai fac economie la niște bani.

Spun că stomatologii au cabinete private, ca și când această favoare a contractelor ni s-ar face nouă personal, cu bani de la CNAS. Noi nu luăm bani pe numărul de pacienți pe care îi avem înscriși, noi luăm niște bani în urma raportării unor servicii pe care le facem populației și acei bani ori îi luăm de la pacienți, ori îi luăm de la CNAS, e același lucru.

Favorul nu ni se face nouă, este vorba de pacienții care cotizează o viață întreagă pentru niște servicii medicale care nu li se acordă”, susține președintele Colegiului Medicilor.

Medicul Raluca Soran afirmă că în mod normal fiecare pacient are dreptul la toată lista de servicii medicale stomatologice, doar că nu poate beneficia de aceste servicii decât un număr mic de pacienți,  pentru că nu există plafon pentru toți.

„Mai este și hotărârea de guvern apărută în transparență decizională, conform căreia pentru stomatologi și ambulatoriu, care sunt puțini și nu ies în stradă, au decis prin articolele 2 și 3 din Contractul Cadru și trebuie să te uiți cu atenție ca să își dai seama. Ce înseamnă articolele 2 și 3? Acestea fixează plafonul, procentul în care se poate raporta peste acel plafon, care era de 10% pentru urgențe, absolut toate sunt scoase, ceea ce înseamnă că nu o să îmi dea plafon mai mare, ci va fi mai mic înspre deloc. Așadar, de medicii de familie nu se ating și eu zic că asta este o mișcare ușor perversă.

Până acum, din plafonul meu de medic primar, care este mai mare decât al unui medic specialist, puteam să fac 30 de consultații pe lună, ceea ce nu mi se pare mult, asta însemnând două consultații pe zi. Consultații nu prea raportam, ci raportam ceva ce să-l ajute pe bietul om, pentru că eu în mod normal, ca și cabinet privat, când îmi vine un pacient, care este pacientul meu de ani de zile, nu îi taxes consultația. Cert este că nu sunt bani, dar acești bani nu trebuie luați de la pacienți!”, a concluzionat medicul stomatolog Raluca Soran, președintele Colegiului Medicilor din Caraș-Severin.

Lorena POENARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei