12.2 C
Reșița
duminică, 20 aprilie 25

Studenții Centrului UBB Reșița vor învăța la umbra Luceafărului!

Reșița era una dintre localitățile în care poetul național Mihai Eminescu nu avea niciun însemn public care să-l omagieze. În anul 2021, criticul Ada D. Cruceanu a lansat prima dată ideea realizării unui monument închinat acestuia, idee susținută și de criticul, eminescologul și editorul Gheorghe Jurma.

Deși Mihai Eminescu a trecut doar pasager prin Banat, cu trupa de actori Pascaly, o legătură cu aceste meleaguri tot a avut. Este vorba despre prima traducere în limba germană a poemului „Luceafărul”, făcută de Ludwig Vincenz Fischer, în 1889, pe care a publicat-o în revista „Romanische Revue”, apărută la Reșița, dar cu o vastă arie de difuzare, până spre centrul Europei, și prin care poemul a ajuns să fie cunoscut în spațiul european.

După o perioadă, un grup de inițiativă reșițean a reluat ideea amplasării, la Reșița, a unui monument închinat poetului, iar dr. ing. Romulus Ioan a propus pe artistul plastic hunedorean Alexandru Podea, inginer și sculptor în metal, pentru realizarea acestui acestuia. Grupul de inițiativă a găsit drept cel mai bun amplasament curtea interioară a Centrului universitar UBB Reșița, după care următorul pas a fost în găsirea finanțării necesare realizării monumentului.

Aici a intervenit, cu toată implicarea, prof. univ. dr Gheorghe Popovici, cel care a abordat alături de conducerea UBB, conducerea universitară din Cluj-Napoca. Având acordul rectorului, prof.univ.dr. Daniel David, pasul următor a fost găsirea finanțării la Facultatea de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor din Cluj-Napoca, cea care are la Reșița Departamentul de Administrare a Afacerilor, cu programe de studii economice în cadrul centrului de aici. Decanul facultății, conf.univ.dr. Răzvan Mustață împreună cu colegii, a făcut posibil acest sprijin financiar astfel că inițiativa a primit culoar deschis spre realizare”, a explicat Erwin Josef Țigla, președintele Forumului German Caraș-Severin și membru al comitetului de inițiativă.

În data de 5 ianuarie acest an a fost turnată fundația în curtea Centrului UBB din Reșița, iar concretizarea proiectului a avut loc cu doar câteva zile în urmă, în 2 februarie, când a fost ridicat monumentul.

Inaugurarea oficială a monumentului „Mihai Eminescu și Luceafărul” va avea loc în prezența autorului, artistul plastic Alexandru Podea, și a celor care au contribuit la realizarea acestuia, în vara acestui an, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu.

 

Daniela TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei