Reșița era una dintre localitățile în care poetul național Mihai Eminescu nu avea niciun însemn public care să-l omagieze. În anul 2021, criticul Ada D. Cruceanu a lansat prima dată ideea realizării unui monument închinat acestuia, idee susținută și de criticul, eminescologul și editorul Gheorghe Jurma.
Deși Mihai Eminescu a trecut doar pasager prin Banat, cu trupa de actori Pascaly, o legătură cu aceste meleaguri tot a avut. Este vorba despre prima traducere în limba germană a poemului „Luceafărul”, făcută de Ludwig Vincenz Fischer, în 1889, pe care a publicat-o în revista „Romanische Revue”, apărută la Reșița, dar cu o vastă arie de difuzare, până spre centrul Europei, și prin care poemul a ajuns să fie cunoscut în spațiul european.
După o perioadă, un grup de inițiativă reșițean a reluat ideea amplasării, la Reșița, a unui monument închinat poetului, iar dr. ing. Romulus Ioan a propus pe artistul plastic hunedorean Alexandru Podea, inginer și sculptor în metal, pentru realizarea acestui acestuia. Grupul de inițiativă a găsit drept cel mai bun amplasament curtea interioară a Centrului universitar UBB Reșița, după care următorul pas a fost în găsirea finanțării necesare realizării monumentului.
„Aici a intervenit, cu toată implicarea, prof. univ. dr Gheorghe Popovici, cel care a abordat alături de conducerea UBB, conducerea universitară din Cluj-Napoca. Având acordul rectorului, prof.univ.dr. Daniel David, pasul următor a fost găsirea finanțării la Facultatea de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor din Cluj-Napoca, cea care are la Reșița Departamentul de Administrare a Afacerilor, cu programe de studii economice în cadrul centrului de aici. Decanul facultății, conf.univ.dr. Răzvan Mustață împreună cu colegii, a făcut posibil acest sprijin financiar astfel că inițiativa a primit culoar deschis spre realizare”, a explicat Erwin Josef Țigla, președintele Forumului German Caraș-Severin și membru al comitetului de inițiativă.
În data de 5 ianuarie acest an a fost turnată fundația în curtea Centrului UBB din Reșița, iar concretizarea proiectului a avut loc cu doar câteva zile în urmă, în 2 februarie, când a fost ridicat monumentul.
Inaugurarea oficială a monumentului „Mihai Eminescu și Luceafărul” va avea loc în prezența autorului, artistul plastic Alexandru Podea, și a celor care au contribuit la realizarea acestuia, în vara acestui an, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu.
Daniela TUDOR