16.2 C
Reșița
vineri, 18 aprilie 25

TDIS, la bilanț: 11 tabere în 3 săptămâni și peste 620 de copii!

Peste 620 de copii, 11 tabere în comunitate, în doar trei săptămâni, așa arată bilanțul primei părți a taberelor organizate la nivelul Episcopiei Caransebeșului.

Astfel, cu ajutorul a aproximativ 100 de tineri voluntari, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, a fost posibilă organizarea, în paralel, în doar 3 săptămâni, a celor 11 tabere programate, care au însumat un număr de 55 de zile de tabără, fiecare tabără având durata fixă de cinci zile.

Taberele de tipul TDIS (Tabăra din Inima Satului) și TDIF (Tabăra din Inima Familiei), s-au desfășurat, la nivelul Episcopiei Caransebeșului, în perioada 25 iunie – 16 iulie, beneficiari fiind 625 de copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani de pe întreg cuprinsul eparhiei.

Programul taberelor desfășurate până acum a fost următorul: TDIF Bocșa – ediția a doua, 25 – 29 iunie, TDIS Moniom – ediția a șasea,  27 iunie – 1 iulie, TDIF Anina, prima ediție, 28 iunie – 2 iulie, TDIS Grădinari – Greoni – ediția a treia, 2 – 6 iulie, TDIS Forotic, ediția a doua, 2 – 6 iulie, TDIS Marga – ediția a cincea, 3 – 7 iulie, TDIS Teregova – ediția a cincea, 4 – 8 iulie, TDIS Eftimie Murgu – ediția a doua, 8 – 12 iulie, TDIS Fârliug, prima ediție,  9 – 13 iulie, TDIS Șopotu Nou, ediția a doua, 10 – 14 iulie, TDIS Măureni, ediția a șasea, 12 – 16 iulie.

„S-au diferențiat, deja, trei categorii de comunități în care au avut loc tabere în această vară, astfel: comunități deja tradiționale, în care tabăra se desfăoară an de an, începând din anul 2019 – cum sunt taberele de la: Moniom, Măureni, Marga sau Teregova, localități în care tabăra este la a doua sau a treia ediție consecutivă – Șopotu Nou, Grădinari și Bocșa, ori a fost reluată după câțiva ani de pauză – Eftimie Murgu și Forotic, precum și comunități care organizează în premieră tabăra, cum sunt cele de la Anina și Fârliug.

Ca și concluzie generală, din acest punct de vedere, se desprinde în mod clar ideea că, acolo unde taberele se organizează anual, implicarea comunității este mult mai bună, tabăra este organizată ireproșabil, este așteptată de întreaga comunitate ca un eveniment important pe agenda culturală, educațională și catehetică și, nu în ultimul rând, în aceste localități există deja nuclee de voluntari care continuă activitățile pe plan local”, a precizat părintele inspector Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei.

Potrivit organizatorilor, în acest an se remarcă un număr crescut de participanți la aproape toate taberele, în anumite comunități numărul copiilor depășind 50 sau 60 de participanți pe tabără.

Fiecare tabără a debutat cu rugăciunile de dimineață, săvărșite în bisericile parohiale și terminându-se cu serile tematice – culturale, distractive, folclorice ori de cultură generală, care au oferit copiilor șansa unor momente de neuitat petrecute în satele și orașele lor.

Și în acest an, copiii prezenți în tabere au luat parte la atelierele de Dezvoltare personală, Educație pentru viață, Formare duhovnicească, Lucru în echipă și comunicare, Creații artistice și Jocuri și concursuri, dar și ateliere pentru părinți, în cadrul cărora au fost dezbătute probleme specifice.

Toți copiii au primit kit-ul taberei, format din: tricou personalizat, ecuson, broșura TDIS, sacoșă personalizată, precum și premii constând în: diplome, cărți, icoane și jocuri.

Nelipsite din fiecare tabără au fost excursiile, pelerinajele sau drumețiile, organizate cu sprijinul partenerilor locali, dar și mult așteptatul foc de tabără din ultima seară, precum și exercițiile și aplicațiile instructiv-educative oferite de polițiștii din mai multe structuri ale IPJ Caraș-Severin, reprezentanții de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cei la Centrul Antidrog.

Organizatorii proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri, Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și ATOR Banatul de Munte au fost sprijiniți în organizarea acestor tabere de partenerii locali din comunitățile unde au avut loc tabere, respectiv: preoților parohi, directori de școli profesori, primari și reprezentanți ai autorităților locale, oameni de bine și sponsori, care au sprijinit financiar, logistic și prin implicare directă  aceste tabere.

Ultimele două tabere din acest an se vor desfășura în perioada 4 – 8 septembrie, la Caransebeș și Oravița și vor reuni, în total, peste 150 de copii și tineri din cele două orașe ale eparhiei.

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei