5.7 C
Reșița
marți, 06 decembrie 22

Tichia (românească) de mărgăritar

Ce pandemie, ce criză energetică, ce stare tensionată cu războiul din Ucraina… Nimic din toate acestea. Trăiască datele statistice! Trăiască și înflorească economia românească; pe hârtie căci în realitate…

Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, care are un PIB de aproximativ 500 mld. euro. Deşi ca nivel nominal Cehia are o mărime similară a economiei cu cea a României, ca PIB/cap de locuitor este mult mai sus, pentru că are o populaţie de nici 11 milioane de locuitori, faţă de populaţia de 19 milioane de locuitori a României. Sau cel puțin așa spun specialiștii în finanțe.

Asta mă îndeamnă să mă uit cu jind la economiile statelor puternic dezvoltate și să mă întreb când ne vom putea compara cu ei? Cum când? Acușica!!! România are nevoie de doar 105 ani ca să ajungă Germania din urmă.

spot_img

România este în acest moment, ca PIB per capita, cel mai utilizat indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, la 30% faţă de Germania. Datele Băncii Mondiale arată că în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB per capita în România era la 20% faţă de cel german. Asta înseamnă că, dacă acest ritm de recuperare s-ar menţine (10 puncte procentuale la fiecare 15 ani), România ar ajunge Germania din urmă în aproximativ 105 ani, scrie Ziarul Financiar.

Deci, ce vă spuneam… Acușica! Măi frate, am mai spus și repet: dacă prostia ar durea, mulți s-ar tăvăli în chinuri. Cum adică să ajungi economia Germaniei din urmă? Cu cine? Cu ce? Că de ce știm pentru că speranța moare ultima și toți ne dorim să ne fie mai bine. Dar să stăm, dacă se poate comod pe scaun și să așteptăm să… ne fie mai bine.

Să punem câta drojdie prin visteria țării să mai crească PIB-ul; să dispară ciorditorii și băieții deștepți mufați la banul public; să avem politicieni responsabili și patrioți dacă e posibil, dar noi să stăm comozi și să așteptăm ca trenul vieții noastre să ajungă Germania din urmă.

Știu, pe hârtie se poate, pentru că hârtia suportă orice, chiar și astfel de calcule care spun că vom ajunge economia Germaniei din urmă în doar 105 ani. Asta dacă nemții încep să joace moldovenește: „Tot pi loc, pi loc, pi loc, să răsară busuioc“. Eu cred că din asta e valabilă doar sintagma „ioc“, adică „diloc“, sau mai științific vorbind, când o zbura porcul.

Dar, mă rog, fiecare cu calculele sale. Am uitat să verific: câți parlamentari sunt cu pensii speciale în Germania? Cât de corectă e Coana Justițica pe la ei? Care e rata șomajului la ei? Câte plinuri de carburant pot să facă din leafă (așa cu 2 euro litrul)? Câte promisiuni neonorate fac politicienii lor și alte asemenea…

Oricum e bine și cu siguranță va fi și mai bine, dar nu acum, ci … așa… cam peste 100 de ani. Pardon 105!

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei