5.7 C
Reșița
marți, 06 decembrie 22

Tradiții uitate la Carașova! „După Revoluție, o singură dată am organizat o Sărbătoare a Liliacului”!

Sărbătoarea Liliacului a fost unul din evenimentele de marcă ce aduna laolaltă sute de oameni dornici de a se bucura de darurile și frumusețile pe care le oferă mama natură. Floarea de liliac, această minune a naturii, a devenit cu ani în urmă un simbol al Văii Carașului, fiindu-i dedicată și o zi de sărbătoare. Despre evenimentul de dinainte de 1989 de care se bucurau reșițenii și nu numai ei, își amintește primarul comunei Carașova, Petru Bogdan.

După Revoluție, o singură dată am organizat o Sărbătoare a Liliacului. Până în 1990 s-a organizat anual această sărbătoare, foarte agreată de populația din localitate și din împrejurimi.

Sărbătoarea nu avea conotație religioasă, ci a fost inventată în anii dinainte de 1989, că aici aveam foarte mult liliac, era undeva în jurul Paștelui, având în vedere că Paștele era prin aprilie, abia atunci începea să înflorească liliacul, pe considerentul de ștergere a identității religioase a comunității, s-a încercat să se sugereze alte sărbători, cu un alt caracter, dar în afară de asta a fost o sărbătoare frumoasă”.

spot_img

Citește si:  Parcări, trotuare și asfalt proaspăt la Bocșa, chiar și pe străzile lăsate altădată de izbeliște

În anii de după Revoluție s-a încercat o reînviere a sărbătorii din Valea Carașului, dar eforturile administrației locale din Carașova sau concretizat în realizarea unui singur eveniment.

Sărbătoarea s-a pierdut în timp, și aici eu ca primar îmi pot reproșa acest lucru. După `90 am fost co-autor, să zic, împreună cu domnul Radan, ca viceprimar, am organizat prin`98, atunci a fost ultima sărbătoare realizată și prima după Revoluție, și atunci asta a presupus o chestiune extraordinar de sofisticată. Am avut detașamente de pompieri aici, sanepidul, Jandarmerie, a fost plin aici de astfel de structuri fără de care nu puteai și de la toate trebuia să obținem aviz. Am obținut într-adevăr, dar acest lucru a complicat foarte mult organizarea”, a declarat primarul comunei Carașova, Petru Bogdan.

Pe lângă toate aceste aspecte, la finalul sărbătorii tot liliacul de pe Valea Carașului rămânea devastat. De atunci nu a mai fost organizată nicio Sărbătoarea a Liliacului în zonă.

 

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei