fbpx
3.2 C
Reșița
joi, 07 decembrie 23

Transgaz a bătut palma cu primăriile de pe Valea Timișului și Valea Cernei!

Palatul administrației județene de la Reșița a găzduit astăzi o conferință de presă pe tema viitoarei rețele de gaz care ar trebui să alimenteze localitățile de pe Valea Timișului și Valea Cernei, prin conectarea la magistrala BRUA. La eveniment au fost prezenți Ion Sterian – director general al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A., președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, vicepreședinții Marius Isac și Ovidiu Radoi.

Cuvântul de început i-a aparținut senatorului Marcel Vela, cel care a precizat că înaintea conferinței reprezentanții Transgaz au purtat discuții constructive cu primarii comunelor de pe Valea Timișului și Valea Cernei, întâlnirea tehnică vizând studiile, proiectele și pregătirea finanțării pe care unitățile administrativ-teritoriale vor trebui să le aibă în vedere. Vela le-a mulțumit primarilor și a menționat că reuniunea nu a fost una de natură politică.

Directorul general Transgaz, Ion Sterian, a fost însoțit de o echipă de specialiști și a vorbit despre conectarea localităților de pe Valea Timișului și Valea Cernei la stațiile de la Jupa, din Caraș-Severin și cea de la Filiași-Strehaia din județul Mehedinți. Vorbim aici de o rețea în lungime de 186 de km, care pentru a se realiza cu celeritate are nevoie de toate acordurile de mediu, de cooperarea autorităților deconcentrate și de o situație limpezită din punct de vedere cadastral, pe care UAT-urile trebuie să o aibă în vedere.

Județele Caraș-Severin și Mehedinți au în acest moment o infrastructură de transport gaze precară, subdezvoltată, aș spune undeva sub 50% din potențialul celorlalte județe. Să nu uităm că Transgaz a investit în ultimii ani peste 60 de milioane de euro în județul Caraș-Severin”, a ținut să explice șeful Transgaz, Ion Sterian.

Conducta de gaz, care va lega de magistrala BRUA localitățile cărășene, neracordate în acest moment, va fi realizată de societatea Transgaz, iar racordurile pentru alimentările comunelor vor intra sub incidența primăriilor. Senatorul Marcel Vela a explicat  că UAT-urile vor găsi posibilități de finanțare, altele decât cele care ar putea îngenunchea bugetele locale.

Lipsește în acest moment un parteneriat între primăriile de pe Valea Almajului, cea care a avut un singur primar ca reprezentant la întâlnirea cu reprezentanții Transgaz. Managerul Ion Sterian a avansat și un termen pentru finalizarea acestui mega-proiect: anul 2024.

Sergiu TABAN

1 COMENTARIU

  1. Anina,Oravita si Moldova Noua au batut palma cu Varsetul pentru magistrala Beograd_Otelu Rosu. Bozoviciul a batut palma cu sf.Petru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei