fbpx
-0.3 C
Reșița
marți, 31 ianuarie 23

„Trebuie să regândim silvicultura din parcurile naționale”, concluzia ministrului Tanczoz Barna

Ministrul Mediului, Tanczoz Barna, susține că în România este nevoie de o nouă abordare în privința pădurilor, unde ar trebui pus în practică un management adaptat atât nevoilor de conservare, cât nevoilor comunităţilor locale. Afirmațiile ministrului vin în urma consultărilor derulate în stațiunea Băile Herculane, cu reprezentanții sectorului silvic, ai autorităților publice locale și ai organizațiilor neguvernamentale pe marginea extinderii zonelor de protecție strictă și integrală în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, până la cel puțin 75% din suprafața parcului.

Obiectivul nostru, asumat în programul de guvernare, este să creștem suprafețele de protecție la cel puțin 75% din suprafața parcurilor naționale. Parcul Național Domogled-Valea Cernei (PNDVC) este primul în care am început acest proces. La Băile Herculane am început consultările privind extinderea zonelor de protecție strictă și integrală cu administrația parcului, reprezentanții structurilor silvice, reprezentanții autorităților locale și cu cei ai organizațiilor neguvernamentale”, precizează Tanczoz Barna.

Ministrul afirmă că în zona Domogled – Valea Cernei, zona cu cele mai reprezentative păduri virgine de fag din Europa, aspect confirmat inclusiv de UNESCO, suprafața de protecție este în prezent de 56%. „Pentru a atinge dezideratul de 75%, avem nevoie, pe lângă identificarea noilor suprafețe cu adevărat valoroase din punct de vedere ecologic, care urmează să fie introduse sub protecție, să schimbăm mentalitățile și să îi atragem de partea noastră pe toți factorii interesați.

spot_img

Trebuie să armonizăm obiectivele de protecție a naturii și asigurarea unui trai decent pentru comunitățile locale. Parcurile naționale din România trebuie să ofere oportunități, nu doar limitări pentru locuitorii acestor zone”.

După primele consultări, ministrul a ajuns la concluzia silvicultura din parcurile naționale trebuie regândită.

Avem nevoie de un management silvic diferit față de cel aplicat în pădurile de producție, adaptat nevoilor de conservare dar și a nevoilor comunităților locale. De asemenea, este obligatoriu ca lemnul de foc pentru comunitățile locale să fie asigurat în continuare și, nu în ultimul rând, Romsilva trebuie să investească în tehnologii de exploatare moderne, non invazive, pentru ca orice lucrare silvică din Parc să aibă un efect minim asupra ecosistemelor”, a adăugat Tanczoz Barna.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

  1. Referitor la zonele de protectie stricta, inca nu a aparut pe Reper24 nici un articol cu privire la lucrarile ilegale facute de firma Nordica Turism pe Muntele Mic.
    Oare de ce ?

  2. ”… Parcul Național Domogled-Valea Cernei (PNDVC) este primul în care am început acest proces …”, precizează Tanczoz Barna.

    PND-VC (a kötőjel hiányzik)
    Tánczos Barna e clona lui Tancsos B.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei