fbpx
15.7 C
Reșița
duminică, 28 mai 23

Trei pârtii, parte a viitorului domeniu schiabil Semenic, vor putea fi folosite încă din această iarnă

Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, s-a apucat deja de muncă pentru realizarea domeniului schiabil Semenic. Nerăbdător să își vadă proiectul realizat, edilul reșițean s-a implicat personal în amenajarea a 12 km de pârtii care vor putea fi folosite de schiori încă din această iarnă, după cum a precizat acesta în cadrul unei emisiuni live la Reper 24. Urmează însă partea cea mai dificilă, obținerea finanțării de aproximativ 30 de milioane de euro, bani necesari printre altele pentru construirea telegondolei și montarea instațiilor de zăpadă artificială.

„Am fost implicat personal foarte serios în amenajarea și prepararea pârtiilor de schi care fac parte din domeniul schiabil Semenic, la care am lucrat cu colegi din Primăria Reșița și cu utilaje închiriate în regie proprie.

Din 10 iunie am început lucrul. Am reușit să realizăm pârtiile: o coborâre de 6 km, o coborâre de 4 km și una de 2 km, pe sub viitoarea telegondolă, ceea ce însumează 12 km la 30 de metri lățime, într-un peisaj muntos destul de ostil, cu stâncă, cu defrișări, cu multe izvoare.

spot_img

Am lucrat cu 5 excavatoare, cu camioane foarte mari, buldozere și așa mai departe și am fost practic un coordonator al acestor lucrări pentru că este un proiect pe care îl am în minte de 16 ani și realmente nu am avut pe cine să pun să facă treaba asta. Pe de altă parte, am considerat că este mai bine să o facem în regie proprie și s-a dovedit ulterior că a fost o decizie înțeleaptă, pentru că în proiectul realizării domeniului turistic Semenic, cu telegondolă, pârtii de schi, înzăpezire artificială, această etapă a însumat 3,6 milioane de euro și am reușit în regie proprie să o facem sub 400.000. Deci suntem la aproape 10% din cât era estimat în proiect.

La iarnă se va putea coborî pe aceste pârtii de schi dacă Dumnezeu ne dă zăpadă și cei care sunt iubitori de munte vor putea să vadă cam cum se coboară pe un domeniu schiabil civilizat”, a afirmat Ioan Popa.

Primarul Reșiței: „Vă garantez că vom face împreună un domeniu schiabil sau turistic de care ne vom mândri cu toții”!

Realizare domeniului schiabil Semenic a fost adusă în discuție și în cadrul ședinței Consiliului Județean Caraș-Severin de ieri, când primarul Ioan Popa s-a prezentat în fața consilierilor județeni pentru a le cere să voteze un proiect de hotărâre care prevede transmiterea din domeniul public al Județului Caraș-Severin, în domeniul public al UAT Reșița a unui teren de 1,3 hectare, teren situat pe viitorul domeniu schiabil într-o zonă în care este prevăzută realizarea unui lac.

Ministerul Economiei și Turismului ne-a solicitat printr-o hârtie expresă ca beneficiarul arealului sau domeniului schiabil să fie unul singur, aici întâlnind două conflicte dacă vreți, o proprietate a Consiliului Județean și una a Consiliului Local Văliug. Fiind o comună săracă, am convenit cu consilierii de acolo să le plătim contravaloarea terenului lor, pe o evaluare evident.

CJ deține în zona lacului pe care trebuie să îl realizăm de 45.000 de metri cubi, un teren de 1,3 hectare pe care vreau să meționez că l-am identificat noi, Primăria Reșița. CJ nu avea cunoștință de proprietatea aceasta, era de prin 1940, am atenținat că există această proprietate, am ajutat în intabulare”, le-a explicat edilul consilierilor județeni, amintind de faptul că Primăria Reșița deține deja cele peste 23 de hectare pe care va fi realizat domeniul turistic. Pe de altă parte, tot Primăria Reșița s-a ocupat de realizarea documentațiilor necesare pentru realizarea proiectului și și-a asumat deja din resurse proprii, realizarea pârtiilor de schi și înnierbarea acestora.

„Pentru proiectul tehnic avem banii bugetați la Primărie, am făcut proiect tehnic și execuție cu clauză suspensivă, urmând să discutăm cu câștigătorul atunci când vom semna contractul, în funcție de ce finanțări găsim. Toți cei care lucrează în acest domeniu, și nu sunt mulți, vreo cinci la nivel mondial – Doppelmayr, Leitner, Garaventa, Bartholet, Poma – au venit în teren să vadă despre ce e vorba și sunt foarte interesați de lucrare, a mai afirmat edilul.

Cum o parte a consilierilor județeni s-au arătat reticenți să voteze proiectul, considerând că forul județean este dat la o parte din proiect și întrebând ce rol va mai avea CJ în realizarea proiectului și ulterior în administarea domeniului schiabil, edilul nu a ezitat să le amintească de faptul că Primăria Reșița pune la dispoziția forului județean un teren de peste 12,5 hectare pentru realizarea viitorului spital județean. Este vorba de un teren cumpărat de Primăria de la TMK și care este pus la dispoziția CJ fără nicio solicitare în schimb. Pe de altă parte, primarul Ioan Popa le-a transmis consilierilor că în cazul unui vot negativ, are în vedere deja o altă soluție pentru rezolvarea problemei:

În platoul Semenic există două terenuri private imediat în vecinătatea lacului; dacă nu reușesc să mă înțeleg cu dumneavoastră onest, cinstit și instituțional, trag lacul pe un teren privat pe care-l cumpărăm noi și nu mai avem nevoie de nimic de la dumneavoastră”.

Argumentele primarului par să fi fost convingătoare, proiectul de hotărâre fiind votat de consilierii județeni, cărora edilul a ținut să le mulțumească la finalul votului și să îi asigură că pe Semenic se va face un domeniu schiabil „de care ne vom mândri cu toții”.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

4 COMENTARII

  1. O gramada de bani aruncati pe o partie la altitudine foarte joasa pentru zona noastra (600m-1400m)! Se va schia la noroc, cand sunt ierni lungi, dar din ce in ce mai rare sau in conditii extrem de proaste.

  2. Foarte bine am auzit și că atrageți miliardarii timișoreni să investească în munți mirobolant în sfârșit vorbește și Dunca unde trebuie cu prietenii lui cu Ferrari și Lamborghini, dar nu vă faceți de petrecanie cu frații. Mai degrabă vorbiți cu Tender, cu Ovidiu Șandor, cu Darius Jumanca, cu Geo Cornu, cu domnu Rusu de la Rus Savitar dar nu intrați în șmenuri cu frații că povestea se sfârșește proast. Foarte prost.

  3. Uraganul Nelu nu se mai oprește. Visul său e pârtia morgana. Cu iernile ne-am cam lămurit: sunt tot mai calde și fără zăpadă sau foarte puțină. Deci o investiție inutilă pe banii contribuabililor resiteni! Baga o tableta suedeză când îți cântă Tzanka că e mai ușor să câștigi din dedicații. Concluzie: inutil edil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei