fbpx
21.7 C
Reșița
sâmbătă, 13 aprilie 24

Ultimul deținut politic bănățean în viață: „Am suferit prea mult și văd că e cam degeaba!”

Eroii există și chiar dacă poartă cu ei durerea anilor de suferință, ei sunt lumină pentru noi cei care nu am putea nici în cel mai întunecat și tenebros colț al imaginației să reconstituim infernul pe care l-au îndurat pentru crezul lor.  Nicolae Ciurică din Teregova este ultimul deținut politic în viață, ajuns acum la vârsta de 91 de ani, ultimul partizan implicat în luptele sângeroase anticomuniste din Munții Banatului.

A fost trădat, arestat, torturat și întemnițat pentru un întreg deceniu, la Jilava, Baia Sprie și în alte iaduri ale dictaturii comuniste. Nicolae Ciurică a rezistat tuturor acestor încercări și astăzi la cei 91 de ani ai săi, este un adevărat exemplu de intimidare și sfidare a morții.

Sigur că mulți dintre dumneavoastră nu mă cunoașteți. Am făcut parte din organizația colonelului Ion Uță, 4 ani de zile am fost în grupul de partizani, încercuit de vreo 8 ori, dar Dumnezeu m-a scăpat. Am fost prins prin trădare și condamnat 25 de ani. Am făcut 10 ani, 3 luni și 8 zile de închisoare, cu venirea decretului în `64.

Am suferit foarte mult și sunt nemulțumit că astăzi ne conduc tot comuniștii! Asta este părerea mea! Poate că nu sunteți de acord cu mine, dar ceea ce se vede acum în țara românească nu este pentru ceea ce am luptat noi. Dealurile acelea sunt pline de eroi, de sângele lor, săracii, …., iar cei care nu au murit în luptă, au fost prinși, bătuți, schingiuiți. Dumneavoastră nu vă puteți închipui chinurile prin care au trecut deținuții politici!

La Gherla am cunoscut pe bunicul domnului Dunca și am stat cu dumnealui în închisoare. Pușcăriile de pe vremea aceea nu erau chiar pușcării, ci erau lagăr de exterminare. Nu aveai niciun drept, era doar bătaie, mizerie, foame.

Zece ani de zile cât am stat în pușcărie visam tot timpul că mânânc! Am fost eliberat cu o greutate de 39 de kilograme! Vă dați seama în ce hal eram?!

Dar datorită faptului că am avut, probabil, o construcție bună, am rezistat și iată-mă acum la 91 de ani că sunt în mijlocul dumneavoastră și mulțumesc lui Dumnezeu că numai puterea Lui m-a scăpat!”, a relatat Nicolae Ciurică.

Cu profundă dezamăgire ultimul partizan anticomunist vorbește despre vremurile pe care le trăim și constată cu amărăciune că multa lui suferință și a camarazilor săi a fost în zadar.

Aici, în Munții Semenicului, am pierdut un camarad de-al meu, iar mie mi-a trecut glonțul prin Noul Testament și am scăpat. Un centimentru lipsea să îmi pierd viața și asta nu s-a întâmplat doar o dată. De 8 ori am fost încercuit. 

Nu vă puteți închipui ce a adus Ciuma Roșie pe capul nostru! Fiecare dintre noi aveam o carte de rugăciune, nu eram „bandiți” (așa erau numiți partizanii anticomuniști de Securitate).

Sunt multe de povestit, nu vreau să vă plictisesc, dar am suferit prea mult, prea mult și văd că e cam degeaba! Vedeți și dumneavoastră ce politică duc politicienii noștri de acolo de la Guvern! Doamne, ține-i! Vacile poluează, oile la fel! Numai trebuie să ținem animale, ci să mâncăm gândaci! Doamne, a înebunit lumea asta! Cred că e sfârșitul lumii!”, a precizat cu dezamăgire ultimul erou în viață, Nicolae Ciurică, prezent la un eveniment ce s-a desfășurat zilele trecute în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin.

Lorena POENARU

 

1 COMENTARIU

  1. ”Am suferit foarte mult și sunt nemulțumit că astăzi ne conduc tot comuniștii!”

    Mai precis, cei cu (din) ”seceră”, ”ciocan” sau ”compas”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei