Un proiect european nu se termină când se finalizează contractul de finanțare. Dimpotrivă, de abia atunci acel proiect își începe viața, iar cei care l-au implementat trebuie să se asigure că obiectivul finanțat cu fonduri europene se menține în aceeași parametri și după ce s-a încheiat partea de investiții, atrage atenția Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.
Prezent săptămâna aceasta la Reșița, la inaugurarea investițiilor realizate prin proiectul de modernizare a transportului public local și la lansarea noului brand al municipiului de pe Bârzava, a vorbit de buna colaborare pe care instituția pe care o conduce a avut-o de-a lungul anilor cu administrația locală reșițeană, pe care a descris-o ca fiind „un partener foarte serios și foarte determinat și cât se poate de pregătit să atragă fonduri europene”.
„Nu cred că trebuie să discutăm neapărat de valori, dar spun că pe lângă faptul că am finanțat un obiectiv, acel obiectiv are viață după finalizarea lui. Acesta este cel mai important lucru. Toate obiectivele care au fost finanțate la Reșița sunt în aceeași parametri ca atunci când s-a finalizat partea de investiții. Și așa trebuie să rămână. Deci, un proiect european nu se termină când se termină contractul. Un proiect european de abia atunci își începe viața și este important ca cei care le finanțează să își asume aceste proiecte și să le pese de ele mai ales după finalizarea investiției. Nu este doar un tăiat de panglică, este practic un bun al comunității și trebuie întreținut și pus în valoare ca atare pentru că banii aceștia sunt bani public, adunați de la sute de mii de oameni care au contribuit la nivel european și este bine să îi punem în valoare și după finalizarea lucrărilor. Și la Reșița se vede acest lucru”, a precizat Sorin Maxim.
Directorul ADR Vest a mai adăugat că pentru a schimba un oraș este nevoie de fonduri europene, dar și de o viziune de ansamblu: „Am spus de la început că așa se activează un oraș, cu un om care activează o echipă, care activează o instituție, pentru că fără o viziune și curaj nu cred că puteam discuta de investiții. Puteam discuta despre a cheltui bani europeni. Eu tot timpul insist pe această diferență și nuanță. Banii europeni trebuie investiți și nu cheltuiți și aici (la Reșița, n.r.) se vede că banii au fost investiți cu suflet și cu responsabilitate”.
Karina TINCUL