fbpx
7.7 C
Reșița
duminică, 21 aprilie 24

Undă verde de la Bruxelles pentru modificarea PNRR-ului

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, anunță faptul că la Bruxelles, s-a adoptat un amendament care va permite țărilor să modifice Planul Național de Reziliență și Redresare în funcție de noile realități economice și socio-politice.

„Tocmai am aprobat, în Comisia pentru Bugete din care fac parte, forma finală a acordului interinstituțional privind REPowerEU, prin care vor fi modificate planurile de redresare și reziliență la nivel european pentru a include noi priorități în materie de energie.

În varianta finală a fost inclusă și o formă revizuită a amendamentului meu și al colegului Dan Nica, sprijinit de o largă majoritate din Parlamentul European, prin care România și orice alt stat membru vor putea solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență, prin folosirea articolului 21, dacă dovedesc că actualul context geopolitic și impactul său asupra prețurilor la energie, alimente, materiale de construcție, inflație au afectat direct capacitatea de implementare a măsurilor incluse în plan.

De asemenea, dacă un stat membru poate demonstra că atingerea unui obiectiv sau a unei ținte intră în conflict cu obiectivele finale ale REPowerEU, atunci poate invoca circumstanțele modificării planului, în regimul de revizuire prevăzut de același articol din regulament“.

Noul acord interinstituțional prevede ca modificarea să fie aprobată de Comisia Europeană în termen de 2 luni. Documentul urmează să fie aprobat de plenul Parlamentului European la începutul lunii februarie și va intra în vigoare în luna aprilie, dar prevederile sale se aplică retroactiv.

„Mă bucur că am reușit din nou, prin demersurile delegației PSD din Parlamentul European, să ajutăm la flexibilizarea regulamentelor europene pentru a permite României și celorlalte state membre să acceseze cât mai multe resurse europene în actualul context plin de provocări“, a mai adăugat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Dan AGACHE

2 COMENTARII

 1. ”Documentul urmează să fie aprobat de plenul Parlamentului European la începutul lunii februarie și va intra în vigoare în luna aprilie, dar prevederile sale se aplică retroactiv.”

  Adică exact contrar Constituției României (art.15) prin care:
  ”(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”
  Varză de Bruxelles? Mmm …

 2. Felicitări PNL+USsR pentru acceptarea condițiilor din PNRR în defavoarea românilor !

  Acum trebuie să modifice alții după voi.

  Pulujar, Velea, Ruja, Dunca, Popa … ce ziceți ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei