fbpx
-0.3 C
Reșița
marți, 31 ianuarie 23

Uniunea Ucrainienilor din Caraș-Severin și Prefectura județului

Prefectul județului Caraș-Severin a avut ieri, o întrevedere cu domnul deputat Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, desfășurată la Palatul administrativ din Reşiţa.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Caraș-Severin și ai administrațiilor publice locale din localitățile în care minoritatea ucraineană este reprezentativă. La nivelul județului Caraș-Severin, în două unități administrativ-teritoriale, Copăcele și Păltiniș, etnicii ucraineni au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale conform datelor statistice din cadrul Recensământului din 2012  (660 de locuitori în Copăcele, reprezentând 61.45% din populația comunei și 834 de locuitori în Păltiniș, reprezentând 34,49%), etnicii ucraineni fiind în număr de 2.843 dintre care 647 trăiesc în mediul urban și, cei mai mulți, 1836, în mediul rural.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate aspecte referitoare la comunitatea etnicilor ucraineni din județ.

spot_img

Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a precizat că vizita în județul Caraș-Severin este prilejuită de marcarea a 120 de ani de la stabilirea etnicilor ucraineni în județ. Acesta a amintit sprijinul acordat de Uniunea Ucrainenilor din România comunităților ucrainene din județ atât în ceea ce privește gestionarea pandemiei Covid-19, prin asigurarea materialelor de protecție, dotarea unităților de învățământ cu laptopuri, promovarea vaccinării, cât și prin realizarea unor proiecte de dezvoltare.

În  cadrul discuțiilor purtate, prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a subliniat că Instituția Prefectului-Județul Caraș-Severin a avut mereu o relație de bună colaborare cu toate minoritățile naționale din județul Caraș-Severin inclusiv cu minoritatea ucraineană. În acest context, prefectul a apreciat implicarea de care au dat dovadă primari ai localităților unde conviețuiesc etnici ucraineni în gestionarea pandemiei, în organizarea campaniilor de vaccinare în aceste localități sau în realizarea Recensământului General Agricol. De altfel, minoritățile naționale sunt un exemplu de conviețuire în bună înțelegere și armonie, minorități care trebuie conservate, a mai afirmat prefectul județului.

Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a propus încheierea unor parteneriate pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare, exprimându-și disponibilitatea de a sprijini Instituția Prefectului-Județul Caraș-Severin în acțiunile din cadrul Recensământului populației, care se va desfășura în acest an, dar și în alte aspecte.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei