Europarlamentarul Victor Negrescu a susținut, în plenul Parlamentului European, necesitatea aderării României la spațiul Schengen, a prezentat beneficiile pentru Uniunea Europeană şi statele membre, precum şi argumentele care pot sta la baza unei decizii favorabile României. Eurodeputatul român a subliniat faptul că această extindere este în interesul tuturor statelor membre UE, mai ales în contextul provocărilor actuale.
„Aderarea României la spațiul Schengen înseamnă beneficii pentru întreaga Uniune Europeană. Specialiștii estimează faptul că volumul tranzacțiilor comerciale între România și principalele sale state partenere din Uniunea Europeană va crește cu peste 10% în următorii ani.
Creșterea PIB-ului României, Bulgariei și Croației va conduce la un efect multiplicator în economia europeană, care se confruntă deja cu un risc crescut de recesiune. Extinderea spațiului Schengen înseamnă și un mesaj pro-european puternic în regiunea noastră, dar și creșterea capacității de sprijin a Ucrainei și a procesului său de reconstrucție.
Nu în ultimul rând, piața internă va deveni mai integrată la nivelul regiunii, conducând la mai multe oportunități pentru companiile mici și mijlocii europene, zonele transfrontaliere vor deveni poli de dezvoltare, iar creșterea mobilității va conduce la dezvoltarea comerțului și a turismului regional”, a explicat vicepreședintele Partidului Socialiștilor Europeni, eurodeputatul Victor Negrescu.
Reprezentantul României în legislativul european a subliniat faptul că Olanda și Austria vor fi printre principalele state membre care vor beneficia de acest nou context şi a făcut apel la reprezentanții Parlamentului European și ai Comisiei, care în prezent susțin România în acest demers, să continue să aducă argumente în sprijinul beneficiilor aderării, liderilor politici şi guvernelor de dreapta reticente.
Dan AGACHE
”Creșterea PIB-ului României … va conduce la un efect multiplicator în economia europeană …”
–
Adică vom exporta masiv din producția (pe stoc) de juriști(e), contabili(e) și milițieni(e) pentru efect multiplicator (arderea gazului) și în economia europeană?