15 C
Reșița
miercuri, 04 octombrie 23

(VIDEO) România, gropa de gunoi a țărilor „civilizate“

Poliţia de Frontieră Română desfăşoară acţiuni în comun cu autorităţile naţionale competente, prin asigurarea suportului operaţional, în vederea prevenirii şi combaterii fenomenelor infracţionale referitoare la managementul deşeurilor în zona de responsabilitate.

În primele 11 luni ale anului trecut au fost identificate peste 224 cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Europa (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Norvegia, Portugalia, Olanda, Serbia, Spania etc), dar şi din Asia (China, Hong Kong, Pakistan, Israel, Japonia) şi America de Nord (S.U.A., Canada).

În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.

Ulterior, deşeurile, constând în metal și hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc. au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României.

De asemenea, au fost întocmite 22 dosare penale, sub aspectul săvârşirii următoarelor fapte: introducerea în ţară a deşeurilor în scopul eliminării şi/sau neutilizarea acestora în scopul pentru care au fost introduse, respectiv folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă

Din cele 14 mii de tone de deșeuri peste 280 de tone, constând în 29 cazuri au fost oprite la intrarea în România, în punctele de trecere a frontierei la Borş, Nădlac şi Vărşand, pe zona de vest a țării.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. România, țară bananieră de mâna a 3 a ,un fel de Botswana. Ne dăm domni, doamne, avem internet cu viteză maximă, bolizi ucigași pe sosele și multe alte asemenea bâzdâgănii năucitoare pentru cei care trăiesc prin corturi în Africa, dar nu avem onoare și mândrie națională. Cacum clasă politică, cacum popor că minte ioc estem, nație eșuată ne numim, aferim!Ne merităm soarta cu vârf și îndesat, continuăm să pupăm în fund americanii, Bruxelles-ul și alte nații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei