fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

Viitor promițător pentru zimbrii liberi din Munții Țarcu

Peste 100 de zimbri trăiesc în prezent în libertate în Munții Țarcu, la aproape 6 ani de la debutul proiectului de repopularea cu zimbri a Carpaților de Sud-Vest. Este cea mai mare populație de zimbri liberi din România, proiectul fiind considerat un exemplu de coexistență și ecoturism.

Cei peste 100 de zimbri din liberate sunt constant monitorizați de rangerii WWF în teren și cu ajutorul tehnologiei, iar până acum urmele și alte semne ale prezenței zimbrilor au fost înregistrate de peste 750 de ori. 28 de zimbri au fost echipați cu colare pe parcursul proiectului, ceea ce a permis monitorizarea lor prin GPS și setarea unor garduri virtuale în jurul terenurilor, sălașelor sau livezilor care ar fi putut intra în arealul de distribuție a zimbrilor.

Datele colectate de colarele GPS, împreună cu variabilele de mediu, cum ar fi altitudinea, utilizarea terenurilor, tipul de vegetație etc. au fost utilizate pentru a calcula distribuția actuală a speciei (home range) și favorabilitatea habitatului în zona de reintroducere. Conform acestei analize, distribuția speciei se întinde pe o suprafață de aproximativ 89 km2, dintre care 18,4 km2 sunt intensiv folosiți, informează reprezentanții WWF:

„Modelările privind favorabilitatea habitatului au indicat că zimbrii preferă în special pădurile de foioase, pajiștile naturale și zonele de tranzit dintre acestea, împreună cu alți factori precum disponibilitatea apei și panta terenului.

Pentru a păstra relații armonioase cu localnicii s-au instalat peste 9 km de gard electric și o echipă locală de intervenție a fost înființată în 2019 pentru a ajuta la monitorizare și a interveni proactiv pentru a preveni posibilele conflicte între oameni și zimbri. Numeroase sesiuni informative pentru a înțelege mai bine specia și beneficiile de pe urma zimbrului au fost realizate pe parcursul proiectului. Conform studiului sociologic realizat în 2020, 89% din persoanele aparţinând comunităților Armeniș și Densuș consideră zimbrii ca fiind animale frumoase și importante pentru mediu”.

Proiectul LIFE RE-Bison „Acțiuni urgente de refacere a populației de zimbru în România” este derulat de WWF România și Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea  Uniunii Europene, prin Programul LIFE.

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

  1. „Pentru a păstra relații armonioase cu localnicii s-au instalat peste 9 km de gard electric …”

    Iată că gardurile bune pot păstra relaţii armonioase cu localnicii.
    Nu şi cu zimbrii.
    Nici cu controversatele vaci stradale de la Bigăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei