0.7 C
Reșița
sâmbătă, 02 noiembrie 24

1 Decembrie, ziua în care ne-amintim că ne pasă de țara noastră, România!

Centrul Civic al municipiului Reșița a fost astăzi din nou scena sărbătorii celui mai important moment de peste an în care celebrăm românismul, unitatea de neam și spiritualitatea românească de peste veacuri, 1 Decembrie, cu trimitere la Marea Unire pecetluită acum 104 ani la Alba Iulia.

Reșițenii au răspuns și de această dată într-un număr mare la invitația autorităților, care s-au pregătit cu paradă militară, sobor de preoți, fasole (mai puțin ciolan, că și l-au cam împărțit între ei, sîc!) și discursuri care au făcut trimitere la ziua de 1 Decembrie.

Din „memoria documentelor“ a citat cu emoție dr. Ovidiu Roșu, șeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale de la Caransebeș, cel care ne-a detaliat modul în care pregăteau această zi specială șefii administrației la 1929, cu peste 400 de mii de participanți la Alba Iulia!

Și la noi, astăzi, ar fi fost bulevardele pline până la refuz, dar probabil unii dintre românii noștri nu s-au întors în timp „util“ de la babe din Austria, unii n-au mai fost tentați să rămână pe-aici, grație propunerii industriale pe care o face orașul de pe Bârzava sau pur și simplu nu mai e spiritul de-altădat, dom’le. Apropo, nu mai ziceți nimic de absorbția UCMR-ului de către Hidroelectrica sau și aia a fost tot un fâs după vreo fasole fără ciolan halită de un politician de dreapta?

În fine, revenind la momentul din piața reșițeană, care s-a sărbătorit și ea (piața) odată cu celebra zi de 1 Decembrie, alocuțiunile inserate de vorbitorii cu trecere la norod n-au avut rolul de a oferi speranță celor prezenți sau căldură pentru apartamente și parcă nici n-au mai fost așa de inspirate ca în alți ani. Poate sunt eu subiectiv.

Nu-l mai amintesc pe Sorin Frunzăverde, care la 1 Decembrie ne strângea în centrul Reșiței să ne predea în fiecare an o frumoasă pagină de istorie a neamului românesc. Cu citate în latină, cu Brâncoveni, cu pașoptiști, kogălniceni ….Din astea n-o să mai pupați pe-aici. Ceea ce mi-a atras atenția a fost însă discursul pro-occidental dar și de susținere a alianței Nord-Atlantice al primarului încă fără de tramvai pe șine, Ioan Popa, pe semne că edilul de la Reșița simte faptul că încrederea publicului în UE și USA ar fi în pericol. Semnalul dat de Nelu Popa a fost unul clar: Reșița e pe trendul dezvoltării în anii ce urmează grație finanțărilor din fonduri europene, modelul preluat de români trebuie să fie Occidentul, că acolo ne place să mergem la shopping și-n vacanțe iar Alianța Nord-Atlantică ne ferește de Bau-Bau. Aceasta ar fi în câteva cuvinte cheie ideea generoasă transmisă de primarul Ioan Popa…Ah…și La Mulți Ani România și tuturor românilor. Acum, sincer, cine crede că la ruși e trai pe vătrai și își dorește să-ncerce „La vida loca da Moskva“, ori e plecat cu cercul, ori n-a deschis în viața lui cartea de istorie și-atunci nu e de condamnat.

Părerea mea este că și dacă n-a fost convingător primarul Popa în cuvântul său, noi, aniversații zilei, românii, nu avem nicio șansă să părăsim vreodată alianța nord-atlantică sau Uniunea Europeană pentru că nu e stilul nostru să fim vreun neam răzvrătit și nici nu ne lasă peștii ăia mari. Noi suntem cuminți, dresabili, arareori aroganți și tupeiști, însă doar cu ai noștri, în rest gazde bune, proaste de bune, le dăm la cei care ne calcă pragul tot ce-și doresc așa cum am mai demonstrat-o iar abordarea care ne place s-o expunem în fața marilor puteri nu mai e în genunchi, ci … pe burtă.

Trec în revistă și cuvântarea subprefectului Cristian Gîfu, cel care a dat citire mesajului premierului Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, evident scris de vreo minte odihnită de la palat (cum care Palat? Victoria, patrioților). Cât despre lipsa de la eveniment a prefectului județului, Ioan Dragomir, ea s-ar putea explica prin tensiunile care s-au creat recent între acesta și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

A urmat discursul mirobolant citit de pe fițuică de șeful de la giudeț, Romeo Dunca, care a venit cu o mapă împrumutată de la prietenul Nelu pe care scria „Cetățean de Onoare“. Nene Romi, acum sincer, mai e mult până departe, adică până să ne convingi că meriți un astfel de titlu care-ți va conferi niște drepturi ieșite din paranormal. Dar ai citit frumos textul scris de Demeter și pentru asta ai de la mine două bile albe: una pentru intonație și rârâitul-ul original emis prin boxele stației lui Cârjan și a doua pentru că știi să caști fin fără să-nghiți soborul de preoți care-și executa cu „bunăvoire“ menirea.

A urmat și defilarea cadrelor militare una care, față de tristețea anilor precedenți, a părut ceva ceva mai vie. Mulțumim pe această cale garnizoanei de la Lugoj care și-a făcut milă de noi și a ținut stindardul roș-galben-albastru la înălțime. Salutăm și celelalte arme prezente în „teatrul de operațiuni“ din centrul Reșiței, semn că nu toți au avut liber pe data de 1 Decembrie. Vrednici sunt cei ce reușesc să depășească sindromul liberelor de la stat!  Despre spectacolul ce a urmat nu vă pot spune prea multe, dar cu siguranță atunci când ai artiști de talia lui Petrică și Ramona Vița orice eveniment poate fi salvat sau, mă rog, ridicat la un nivel al excelenței. În rest, ce-ar mai fi de spus: să ne trăiești dragă Românie, țară de doruri nestinse, patrioți surprinși în manuale de istorie și jale necuprinsă. La Mulți Ani România mea și a voastră!

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei