fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

Cum prevenim infecțiile respiratorii acute din acest sezon?

Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin a informat și instruit rețeaua sanitară de la nivelul județului că în sezonul gripal 2022-2023 vom asista în continuare la evoluția în pararlel a pandemiei de Covid 19 și a cazurilor de gripă și că în acest context ne putem confrunta cu un grad mai mare de severitate a infecțiilor respiratorii acute, fiind necesară o abordare integrată a celor 2 etiologii pentru prevenție și tratament.

Virozele respiratorii reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de patologii cu transmitere interumană, întâlnite în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Simptomatologia cauzată de acestea poate varia de la una ușoară sau moderată, până la apariția unui tablou clinic sever, ce poate pune viața în pericol, astfel că diagnosticarea, monitorizarea și tratarea acestor infecții virale sunt esențiale pentru procesele de vindecare și recuperare”, precizează medicul Mircea Borcău, șef Departament Supraveghere în Sănătate Publică.

Dat fiind faptul că se pot întâlni viroze respiratorii care prezintă un tablou clinic diferit de la o persoană la alta, clasificarea lor este extrem de importantă atât pentru estimarea evoluției bolii, cât și pentru alegerea unui tratament optim.

spot_img

Există două criterii principale, în funcție de care se pot clasifica infecțiile respiratorii virale: localizarea anatomică și factorul etiologic. Principala clasificare a virozelor respiratorii se realizează în funcție de nivelul la care patogenul a pătruns și a început să declanșeze o simptomatologie. Astfel, exemple de viroze respiratorii se regăsesc la nivelul: căilor aeriene superioare – în zona faringelui (faringită, amigdalită) și cea a laringelui (laringită); și la nivelul căilor aeriene inferioare – corespunzătoare traheei, bronhiilor și bronhiolelor (ex: pneumonie de cauză virală).

O altă clasificare importantă a virozelor respiratorii se realizează în funcție de factorul etiologic (patogenul) care a declanșat infecția. Acest mod de clasificare este extrem de important, mai ales în timpul procesului diagnostic, cu scopul alegerii unui tratament eficient împotriva patogenului respectiv”, mai susține medicul Borcău.

Astfel, principalii factori responsabili pentru apariția de viroze respiratorii, sunt:

  • Rinovirusurile – principalii factori responsabili pentru răcelile comune;
  • Adenovirusurile – factori cauzatori ai bronșitelor și bronșiolitelor;
  • Virusurile gripale și paragripale – responsabile pentru gripă;
  • Virusul respirator sincițial – întâlnit în special în infecțiile de căi aeriene inferioare;
  • Coronavirusurile – responsabile pentru Covid 19;
  • Metapneumovirusurile;
  • Alte virusuri care pot afecta persoanele imunodeprimate (ex: citomegalovirusul).

Simptomatologia întâlnită în virozele respiratorii poate include: congestie nazală; strănut și secreții nazale abundente (rinoree); dureri de cap; dureri în gât; răgușeală și modificarea sau chiar pierderea vocii (disfonie) – specifice laringitei; tuse seacă – întâlnită mai ales în bronșită; tuse cu expectorație – întâlnită în pneumonie; febră; oboseală; dureri de mușchi; manifestări digestive – dureri abdominale, greață și vărsături.

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. ”Cum prevenim infecțiile respiratorii acute din acest sezon?”

    Simplu: evităm cât mai mult posibil inhalarea ”agenturilor” expira(n)te și contactele cu trepădușii acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei