fbpx
11.7 C
Reșița
marți, 16 aprilie 24

500.000 de euro din bugetul Reșiței merg către două obiective!

Reșița are anul acesta cel mai mare buget din istorie, peste 725 de milioane de lei, din care 83% sunt direcționați spre investiții și doar 17% către funcționare. Creșterea veniturilor vine în cea mai mare parte din finanțările obținute prin atragerea de fonduri europene și finanțări din proiecte naționale.

Conform datelor prezentate de primarul Ioan Popa, cheltuielile de funcționare ale administrației reșițene sunt împărțite pe următoarele capitole: învățământ circa 17 milioane de lei, asistenți persoane cu handicap – 19 milioane, salubritate – 3,5 milioane, lucrări edilitare – 14 milioane de lei, salarii și cheltuieli materiale totale (Primărie și tot ce ține de Primărie, inclusiv secția de fotbal, Poliția Locală, etc)  – 31 de milioane de lei, cheltuieli curente de funcționare – 21 de milioane, rate și dobânzi la credite  –  13 milioane, iluminat public – 3,5 milioane, subvenții la transportul public elevi și persoane vârstnice – 5,5 milioane de lei.

Edilul reșițean a atras atenția asupra faptului că aproximativ 2,5 milioane de lei (500.000 de euro) merg anual pentru funcționarea și întreținerea a două obiective din muncipiul de pe Bârzava: bazinul de înot și grădina zoologică.

„Cheltuielile materiale totale de la bazinul de înot se cifrează la 1,7 milioane de lei pe an. 350.000 de euro pe an. Reșițenii trebuie să știe că sunt facilități pe care o municipalitate le pune la dispoziția lor, persoane vârstnice, persoane adulte, copii, de a face sport, de a-și menține sănătatea, cu costuri care sunt suportate din veniturile obținute de la ei. Adică, niciodată un bazin de înot nu va reuși să se autosusțină prin, eu știu, abonamentul lunar pe care îl plătește unul sau altul la bazin.

Doar utilitățile se ridică la 1,3 milioane de lei, deci 80% din cheltuieli se duc pe gaz, apa, canal și curent. Acolo, vom merge să analizăm un proiect de trecere a energiei pe pompă de căldură, să facem câteva zeci de foraje și să lucrăm pe pompă de căldură, tocmai pentru a mai reduce din aceste costuri.

O altă cifră este legată de cheltuielile, de la grădina zoologică. Acolo, cheltuielile prognozate, care vin din cheltuielile de anul trecut, sunt de 745.000 de lei sau 150.000 de euro pe an. Avem și acolo niște cheltuieli energetice de care am aflat când am venit în Primărie. De exemplu, se consumă destul de mult curent iarna, pentru că avem păsări exotice care au în habitaclul lor tot felul de rețele de curent electric care fac un pic de încălzire locală acolo.

Doar aceste două obiective înseamnă jumătate de milion de euro. Dar, repet, sunt obiective necesare în oraș. În afară de a merge la muncă sau la școală, avem, dreptul și trebuie să avem mediul adecvat ca să putem să mergem la un bazin de înot ,la o grădină zoologică, la o pistă de alergare, la un teren de tenis. De aia facem centrul multifuncțional, de exemplu, cu trei terenuri de tenis închise să putem să jucăm tenis și când afară plouă sau ninge”, a precizat primarul Ioan Popa.

 

Karina TINCUL

7 COMENTARII

 1. „păsări exotice care au în habitaclul lor” – habitaclu ?

  „n afară de a merge la muncă sau la școală, avem, dreptul și trebuie să avem mediul adecvat ca să putem să mergem la un bazin de înot ,la o grădină zoologică, la o pistă de alergare, la un teren de tenis.” – când nu mai aveți loc, reșițenii sunt așteptați la Văliug, la pensiune.

  Să vedeți acum „investiții” la Reșița !
  Timișoara sau Oradea vor fi pistol cu apă pe lângă Reșița.

  • @csm: Sa de Dumnezeu sa fie asa cum ai scris tu pe ultimul rand.
   Cert e ca in presa nationala Resita e tot mai des comparata cu Oradea.
   N-ai ce zice nene, asta e adevarul. Popa face treaba cum nu a facut niciun primar.
   Pe la Otelu Rosu ce mai e? Veniti in excursie organizata de primarie la Resita sa va plimbati cu tramvaiul? :))

  • Are putea exista o fină deosebire între habitat (cel de nădrag, printre porci și vaci) și habitaclu (pentru ”păsărele”).
   Fie acelea și exotice.
   Chestiunea cu șofranul …

  • ” Popa face treaba cum nu a facut niciun primar.” – Exact ! Confundă primăria cu propriul SRL. De asta dă cu subsemnatul pe la DNA și are o grămadă de procese pe rol. Mai grav e că are și aplaudaci pentru astfel de „realizări”.

   „Cert e ca in presa nationala Resita e tot mai des comparata cu Oradea.” – pune niște articole să le vedem și noi.

 2. Lasă-l csm, e setat pe preamarire și pupincurism exacerbat. Atâta știe, să plece la Oradea oricum tramvaiul e nașpet, pentru păcălici, e mic și urât dar trebuie pupat bine în dos premariul.

  • @pârț: Nici nu se putea sa iti gasesti un nume mai potrivit. Ai aparut aici precum un pârț. Gata, ai schimbat numele dupa ce ai postat aub un altul si acum probabil ca ti-ai completat commentul. Ca sa para ca sunteti mai multi.
   Ca multi sau putini, postati sau nu si sub alte nume, cert este ca mereu a fost nevoie de voi, de asa numitii de catre Lenin, „idiotii utili” care tin trena manipularii si minciunii.

 3. @csm: Ai impresia ca daca „dai cu subsemnatul” pe la dna, deja e infractor? Vezi ca functia de primar nu are imunitate politica. Daca era Popa infractor, nu mai era.
  Ma repet. N-ai ce zice si atunci gata, fura primaru. Ar fi si prost sa mai fure la cati bani are.
  Procesele alea sunt facute de de astia ca tine, rau intentionati, dar care au si o anumita educatie si cunosc ceva legi.
  Tu esti aici, pe online, ca ma indoiesc ca ai alte indeletniciri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei