fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

725 de milioane de lei, bugetul Reșiței pe anul 2023! „Se apropie cel al unui oraș de calibru mare”

La peste 725 de milioane de lei se ridică bugetul municipiului Reșița în anul 2023, anunțat cu bucurie primarul Ioan Popa, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi. Este cel mai mare buget pe care Reșița l-a avut în ultimii 30 de ani. În 2022, bugetul municipiului de pe Bârzava a fost de 464 de milioane de lei, iar la momentul în care primarul Popa a preluat frâiele Primăriei,în anul 2016, bugetul era de doar 173 de milioane de lei.

„Este o chestiune care ar trebui să ne bucure, este o matematică simplă care nu minte.

Veniturile provin din fonduri europene în procent de 67%, mai avem sume din PNRR – 8% și aici mă refer în principal la acel proiect de modernizare a accesului rutier spre zona Mociur, în zona parcului industrial și a viitoarelor galerii comerciale și a zonelor de rezidențial pe care le propun francezii de la Nhood și care au fost o condiție sine qua non pentru ca dânșii să pornească o investiție de circa 70 de milioane de euro în Reșița. Veniturile proprii se cifrează undeva la 28%, 121 de milioane de lei.

spot_img

Distribuția bugetului se face în două trosane mari, întotdeauna: dezvoltare/investiții și funcționare. Avem 83% din buget focusat pe investiții și doar 17% este pe funcționare. Este situația fericită, în care ar trebui să fie orice comunitate inteligentă”, a precizat edilul reșițean.

În ceea ce privește zona de dezvoltare, cea mai mare parte a fondurilor, 511 milioane de lei, provin din fonduri europene aferente ciclului financiar 2014-2020, PNRR – 50 de milioane de lei, PNDL sau Anghel Saligny – 42 de milioane și bugetul local al orașului, deci ceea ce vine din taxele și impozitele reșițenilor 47 de milioane de lei.

Cheltuielile de funcționare sunt împărțite pe următoarele capitole: la învățământ circa 17 milioane de lei, asistenți persoane cu handicap – 19 milioane, salubritate – 3,5 milioane, lucrări edilitare – 14 milioane de lei, salarii și cheltuieli materiale totale (Primărie și tot ce ține de Primărie, inclusiv secția de fotbal, Poliția Locală, etc  – 31 de milioane de lei, cheltuieli curente de funcționare – 21 de milioane, rate și dobânzi la credite  –  13 milioane, iluminat public – 3,5 milioane, subvenții la transportul public elevi și persoane vârstnice – 5,5 milioane de lei.

Este un buget pe care am vrut să îl împărtășesc cu bucurie înainte de a intra în aprobarea Consiliului Local. Cred că este de toată aprecierea și nu este munca mea, este munca echipei pe care o am în spate sau în jurul meu, este un buget care se apropie de bugetul unui oraș de calibru mare, adică din primele din top 10 orașe ale României. Trebuie să recunosc și faptul că din fiind 2023, an final în ciclul financiar 2014-2020, evident că este anul în care se consumă cea mai mare resursă financiară din proiectele europene depuse până acum. Grosul banilor de la tramvai vin acum, se finalizează foarte multe școli, grădinițe anul acesta și întotdeauna banii s-au împins spre final”, a mai precizat primarul Ioan Popa.

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. Calibru mare pe o țeavă sau cu două țevi!?Întreabă nea Ghiță vânător amator de pupeze și bàtlani cu gâtul strâmb.Săracu om nu vede, naude dar vrea să știe….🤣🤣🤣🤪🤪🤪🤪🤪🤪

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei