fbpx
0.7 C
Reșița
marți, 28 martie 23

„Acasă în Banat“… acasă, la Răcășdia

Este binecunoscut interesul Asociației „Acasă în Banat“ pentru morile de apă, obiective turistice și muzeale ce au prins viață ca urmare a intervenției voluntarilor inimoși. Luna aceasta este rândul celor două mori din Răcășdia să fie conservate.

Astfel, sâmbătă, de la ora 08:00, doritorii se pot alătura campaniei, spune președintele asociației și argintul viu care pune în mișcare aceste reparații, Radu Trifan: „În colaborare cu Primăria Răcășdia și comunitatea din localitate, organizăm o acțiune de voluntariat la morile din Răcășdia, la care sunt invitați să participe toți iubitorii de patrimoniu și de frumusețile satului bănățean. Este vorba despre două mori amplasate pe râul Valea Mare: Moara din Vârtop, care încă mai funcționează, și Moara din Sat, care este abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv. Cele două sunt singurele care au supraviețuit dintr-un șir de 9 mori care existau aici, în urmă cu un secol“.

Într-un comunicat dat de Primăria Răcășdia, se precizează că scopul intervențiilor este de a proteja și a pune în valoare cele două mori, nu doar pentru a se păstra pentru generațiile viitoare, ci și pentru a putea fi vizitate de turiști.

spot_img

„Dacă la Moara din Vârtop, situația este relativ bună, aceasta fiind bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, problemele cele mai mari sunt la Moara din Sat, care este abandonată și riscă să intre într-un proces accelerat de degradare. Intervenția noastră se va concentra pe această moară, aflată într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală.

Lucrările efectuate se vor concentra pe reparații capitale la acoperiș, zugrăvire, tratament a pieselor de lemn, revopsirea pieselor metalice ruginite, amenajarea extensivă a zonei înconjurătoare, pentru a o transforma într-o zonă de promenadă pentru localnici și turiști deopotrivă. Cele două mori sunt alimentate de un canal de aducțiune (irugă), care pornește din amonte de podul de cale ferată, alimentează Moara din Vârtop, iar, din evacuarea acesteia, continuă pe o distanță de circa 400 metri până la Moara din Sat. Pentru ca Moara din Sat să fie corect alimentată cu apă, este nevoie să efectuăm lucrările normale de întreținere a canalului de alimentare: ecologizare, defrișarea vegetației excesive, decolmatare“, se precizează în comunicatul Primăriei.

Cei care doresc să sprijine evenimentul pot face donații către Asociația Acasă în Banat, cu mențiunea „Pentru morile de la Racasdia”:

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
Revolut: 0748918091
PayPal: acasainbanat@gmail.com“ a mai precizat Radu Trifan

Dan AGACHE 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei