17.7 C
Reșița
luni, 16 mai 22

Adio, Ilie Pătruică! Îți mulțumim pentru tot ce ai făcut pentru renumele Reșiței fotbalistice!

Profesorul Ilie Pătruică, unul din cei mai importanți oameni de sport pe care i-a avut Banatul, conducător de fotbal din Valea Domanului de care se leagă amintirea anilor 60 și 70 a celebrei echipe de fotbal Metalul Reșița, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 89 de ani.

Nea Ilie, așa cum îi spuneam cei care l-am iubit și apreciat, nu a fost doar „creierul“ din spatele performanței și a emulației create în jurul Metalului Reșița, ci și a unor echipe masculine și feminine de handbal, renumite în perioada comunismului.

De numele lui Ilie Pătruică se leagă devenirea unor nume mari ale fotbalului românesc, care au poposit de-a lungul timpului în Valea Domanului ori au luat drumul unor echipe mai potente financiar, precum Dudu Georgescu, Aurel Beldeanu, Rică Răducanu, Ioan Florea, Atodiresei, Pușcaș (+), Ologeanu. Nestorovici (+), Georgevici, Hergane, Kiss (+), Caraivan, Constantin,  antrenorul Ioan Reinherdt (+), Ilieș, Pigulea, Filipescu, Ologu, Zimmer (+), Bora, Ciocârlie, Căprioru, Jacotă și mulți mulți alții.

spot_img

Astăzi a căzut cu greutate vestea plecării dintre noi a celui care a scris o pagină frumoasă de istorie a fotbalului românesc, nea Ilie Pătruică, informație pe care cu durere în suflet a transmis-o publicului chiar fiul său, Dan Pătruică:

În această dimineață, după o săptămână în care a luptat clipă de clipă pentru viață, cu tot ajutorul specialiștilor de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, tatăl meu, ILIE PĂTRUICĂ, a plecat spre Ceruri…

¦Citește și: Legendarul Ilie Pătruică: „Comunitatea Reșiței trebuie să ajute cât mai urgent HC Adrian Petrea!“

Înmormântarea va avea loc duminică, 5 sptembrie, în cimitirul nr. 6, cel din zona Universalul Vechi“.

Într-unul din interviurile pe care cu amabilitate mi le-a acordat acum niște ani, fostul conducător al destnelor fotbalului reșițean, Ilie Pătruică făcea un apel la autorități pentru încurajarea fenomenului sportiv printr-o implicare masivă a statului în sportul de masă, cât și în cel de performanță:

„Acum aproape 50 de ani, în plenara pe țară a Consiliului Național, vă mărturisesc cu mâna pe inimă, am ridicat chiar problema legată de rolul comunității în sport, vorbesc aici de preocuparea pe care trebuie să o aibe primăria municipiului de a sprijini în mod direct activitatea sportivă, de administrare a bazelor sportive și mai cu seamă ajutorul oferit sportului de performanță, care duce numele orașului pretutindeni în țară și de ce nu, peste hotare. Pentru că cei care conduc orașul și domnii consilieri locali ai acestui oraș au o obligație morală să se implice mult mai puternic decât au arătat-o până acum, ca să nu mai vorbim despre faptul că puterea economică a celor care colectează taxe și impozite trebuie să se întoarcă și în zona sportului. Cum motivăm tinerii să vină spre sport, dacă nu le oferim modele de perfomanță, aici la noi acasă? “, se întreba legendarul om de sport Ilie Pătruică.

Mai jos, puteți accesa câteva din articolele Reper 24 pe care regretatul jurnalist Petru Fuchs le-a scris ca mărturie a puternicei personalități care a fost cea a președintelui Ilie Pătruică.

¦Citește și: „Nea Ilie” creierul acţiunii de răpire a lui Aurică Beldeanu de sub nasul bucureştenilor şi al argeşenilor

Redacția Reper 24 deplânge moartea profesorului Ilie Pătruică, omul de care se leagă numele formației Metalul Reșița, echipa care a strălucit cu adevărat prin evoluțiile jucătorilor ei pe terenul din Valea Domanului.

Îți mulțumim pentru tot ceea ce ne-ai dăruit, nea Ilie!

Dumnezeu să te odihnească!

¦Citește și: Glorii ale sportului reșițean, omagiate de Consiliul Local Reșița!

Foto nr 5

¦Citește și: Reşiţa, cu ghete de atacant l-a încălţat, Dinamo, cu aur i le-a împopoţonat…

Poate de aici şi mirarea cum de l-a lăsat singur pe „Nea Ilie” să se pozeze „între două” frumuseţi feminine, Mariana şi Adelina, mama respectiv soția febleţii lui „Nea Ilie”, copilul de aur al Reşiţei, Cristian Chivu

Foto nr 6

¦Citește și: Numai reşiţeanul surd sau picat din lună nu a auzit de „nea` Ilie”…

 

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei