„A început de ieri încă o bucurie! Am repetat asta în gând toată dimineața după ce ieri, la unul dintre ateliere, o fetiță de 5 ani mi-a spus că fiecare dintre noi avem înlăuntru un clopoțel care ne atenționează mereu când nu iubim îndeajuns. Și simt că a vorbit prin ea, răspicat, nesfârșit de duios, Însăți Lumina care mai lesne se odihnește în inimile celor mici și neatinși de cenușiul lumii”, sunt cuvintele unei tinere studente la medicină în Timișoara, Teodora Crăciunescu, voluntară la „bucuria” care se manifestă la câțiva pași de Reșița, unde TDIS Moniom se încăpățânează să aducă zâmbete și lumină în sufletele tuturor participanților!
Dar ce este TDIS Moniom 2021 și cum ar putea fi descrisă această tabără, mai ales celor care nu au avut parte niciodată de astfel de trăiri? Cea mai sinceră, reală și autentică descriere provine tot de la ei, de la tinerii voluntari implicați în acest maraton al bucuriei!
„Cinci zile de împreună-lucrare, împreună-creștere, împreună-rugare, împreună-trăire. Cinci zile de împreună, pe scurt! Zilele încep, ca orice altă lucrare care se vrea trainică, cu rugăciune. Apoi voluntarii împart copiii pe grupe de vârstă pentru atelierele taberei, șase la număr (Dezvoltare personală, Comunicare și lucru în echipă, Artistic, Educație pentru viață, Jocuri și Duhovnicesc), fiecare acoperind părticica lui de cunoaștere, însă toate având rostul de a-i învăța pe copii să privească fără teamă către viață, încredințați că lumea asta înnoroiată este, totuși, plină de minuni ale Dragostei – minuni pe care copiii mai lesne le simt, mai lesne le înțeleg, mai lesne le primesc în inimile lor curate.
Recitesc și mă gândesc. Știți…mari și de necuprins cu mintea sunt minunile Dragostei Lui Dumnezeu! Copiii noștri simt asta. Mulți dintre noi, cei care ne numim pe noi înșine „mari”, vorbim cu multă ardoare despre unele dintre ele. Însă durerosul adevăr despre noi este că adeseori stăm înaintea Dragostei ca și cum niciodată nu am fi cunoscut-O. Muți, surzi, orbi și implacabili în hotărârea noastră de a trăi plângându-ne de milă. Tabăra din Inima Satului, dar mai ales Dumnezeu prin ea, le dă copiilor posibilitatea ca, mărindu-se „în vârstă și în cuget” să poată alege, la vremea cuvenită, să caute și să urmeze Lumina!”, spune Teodora Crăciunescu, voluntară la Tabăra din Inima Satului Moniom.
Am mai aflat că 44 de copii cu vârste între 7 și 13 ani, alături de 25 de formatori și voluntari, scriu vreme de 5 zile, între 1 și 5 septembrie, o nouă poveste de neuitat în inima satului Moniom.
Deși studentă într-un mare oraș din vestul țării. Teodora a ales să facă voluntariat la Moniom, pentru prima dată, în „micuța așezare de la marginea Reșiței, despre care mulți au spus, nu fără temei, că a devenit o adevărată capitală a tinerilor ortodocși din Banatul de Munte”, după cum descrie, mânată de dorința ei de a căuta către inima celuilalt.
„Am simți că am nevoie să lucrez cu copiii mai mult, puțin mai adânc, să pot să-i îmbrățișez, să pot să-i simt și am aflat de TDIS când se făceau înscrierile în primăvară, am făcut un foarte mic, research, foarte mic, dar îndeajuns încât să am în inima mea încredințarea că acesta e locul, că aici trebuie să vin și toate cele care au urmat după înscrierea mea au fost supra-încredințări că hotărârea pe care am luat-o și faptic și în inima mea, este cea bună!”, a spus un viitor medic, Teodora Crăciunescu, care crede că toată partea de teorie pe care o studiază în acest moment îi arată mai adânc la ce înălțime e chemat omul să ajungă.
Unul din atelierele pe care specialiștii l-au pregătit și în acest an pentru copiii participanți la Tabăra din Inima Satului este atelierul de „Dezvoltare personală”, foarte îndrăgit de copii și care răspunde unei nevoi pe care formatorii au identificat-o încă de la conceperea acestui proiect.
„Aceste activități de dezvoltare personală îi ajută să se cunoască pe ei înșiși, să relaționeze bine unii cu alții. Ce este diferit în acest an? Ne-am gândit la activități mult mai profunde și mai diverse pentru că ne întoarcem dintr-o perioadă în care tocmai relaționarea a lipsit, o perioadă în care școala a fost online, multe dintre abilitățile lor sociale s-au atenuat sau s-au pierdut cu desăvârșire și atunci ne-am axat în conceperea atelierului de dezvoltare personală pe activități interactive în care să valorizăm exact aceste lucruri: să fim prieteni, să vorbim frumos unii cu alții, să comunicăm bine”, a precizat, prof. Nicoleta Marcu, coordonatorul atelierelor de Dezvoltare Personală, anul acesta voluntarii fiind mai accentuat implicați în derularea acestor ateliere.
Tabăra din Inima Satului Moniom, un program complex adresat copiilor și tinerilor, anul acesta la a treia ediție, este implementat cu ajutorul voluntarilor de la Centrul de Tineret Moniom și de la ATOR Banatul de Munte.
Proiectul durează cinci zile, în care copiii, majoritatea din Reșița, participă la activități educaționale concepute pe nevoile lor, dar și la activități recreative și distractive, într-un cadru natural deosebit.
„Suntem recunoscători tuturor oamenilor de bine care sprijină acest proiect educațional pentru copiii Reșiței, pentru că majoritatea beneficiarilor sunt din municipiul Reșița și suntem recunoscători și părinților care și-au înscris și în acest an copiii la activitățile taberei noastre. Partea frumoasă a taberei ar fi aceea că după ce se încheie tabăra, copiii vor continua să participe la activități, la Centrul de Tineret Moniom, pentru că imediat ce va începe anul școlar vom relua activitățile în cadrul proiectului nostru „Școala Sufletului”, activități educaționale în regim after-school.
De asemenea, activitățile de la salina centrului, „Să creștem sănătoși împreună”, activități dedicate copiilor de grădiniță și clasele primare. Așadar, o atmosferă foarte frumoasă aici, la sfârșit de vară și început de toamnă la Moniom, și mulțumim lui Dumnezeu că ne-a adus atâția copiii aici și ne putem bucura împreună de aceste frumoase de vacanță, aici, la marginea Reșiței!”, ne-a mărturisit părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului și al Centrului de Tineret Moniom.
Lorena POENARU