fbpx
-1.3 C
Reșița
vineri, 27 ianuarie 23

Alexandru Dedu, președintele FRH: „Reșița încă înseamnă o constantă în peisajul handbalului românesc!“

 

Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, s-a aflat preț de câteva ceasuri la Reșița, sosit fiind într-un moment propice pentru handbalul reșițean, la capătul unei partide vii disputate la sala Polivalentă, în Play-Off, între CSM Reșița și CSU Pitești, joc în care rossonerii au triumfat, după un meci în care Bahan și colegii lui s-au întrebuințat serios.

Am reușit să-l reținem preț de câteva minute pe „șeful“ handbalului românesc, Dedu împlinind în aceste zile 8 ani de la momentul în care i-a succedat lui Cristian Gațu la conducerea Federației Române de Handbal.

spot_img

Reper 24: Domnule președinte Alexandru Dedu, sunteți, iată, la un moment al bilanțului, după două mandate în fruntea handbalului românesc. Ce înseamnă handbalul românesc de astăzi, cât de mulțumit sunteți de imaginea acestei ramuri sportive și care ar fi perspectivele FRH într-un nou mandat pe care, presupunem, l-ați câștiga din nou?

Alexandru Dedu: „Este foarte ușor vizibil cu ochiul liber că este cel mai de succes fost, actual și cred eu și de viitor sport de echipă din România și de asta sunt premisele de la care plecăm.

O să fac o scurtă sinteză a ceea ce le-am spus și colegilor mei de aici. Strategia după care eu mă conduc cu ajutorul echipei mele este dată de ceea ce s-a întâmplat în țări care în momentul de față dau Nordul în handbalul mondial, atât la masculin, cât și la feminin“.

R24: Ce au făcut, ce au sădit alte țări, prin ministerele lor de resort, pentru a avea un handbal performant la nivel european și ce trebuie să urmăm noi ca strategie pentru a ne apropia de acestea, domnule președinte?

Trebuie să ai puțin bun simț și să vezi că niște oameni, în niște țări au făcut niște lucruri la un moment dat, care au dus către performanță. Am avut șansa să joc și să observ aceste lucruri în 4 țări care au fost într-o situație ca a noastră acum, sau mai bine zis în urmă cu niște ani, și care au făcut niște pași, în momentul de față sunt performante. Aceste țări sunt: Franța, Spania, Germania și Portugalia.

Ce au făcut ei? Au realizat că în ziua de astăzi nu este suficient să reziști ca sport. Trebui să fii văzut. În momentul în care ești văzut, creezi o emulație în jurul sportului tău, copiii se uită și la sportul tău, familia copiilor își dorește să facă acest sport, partenerii economici au clienți spectatorii și telespectatorii tăi și se pornește roata. Exact asta fac eu de 8 ani de zile, fac handbal, nu pot să bat fotbalul, recunosc, dar nu neapărat calitativ, ci cantitativ. Suntem al doilea produs în România din punct de vedere al produselor sportive. Ca și calitate și target suntem foarte interesanți pentru parteneri“.

Handbalul a atins niște cote de vizionare, de ascultare, de vorbire foarte mari iar lucrul acesta se simte. Numărul structurilor sportive a crescut, tinerii au o emulație deosebită către sportul nostru, este un pas. Suntem exact unde mă așteptam să fim după 8 ani de zile”.

R24: Câte mandate v-ați propus în fruntea FRH-ului, domnule Dedu?

Trebuie bifat iar acesta va fi mainline-ul ultimei mele candidaturi, este ultimul mandat, mai bine zis, fiindcă eu cred că ai nevoie de foarte multă energie ca să ocupi un post ca cel de președinte al Federației Române de Handbal și cred că aș fi mult mai util sfătuind tineri cu putere și cu dorință de a face, decât din prima poziție.

Unul din dezideratele mele este să îmbătrânesc frumos și să nu fiu un nuc sau un stejar, să fiu mai mult un brad care poate să lase și ghioceii să crească.

Ultimul lucru pe care vreau să-l bifez este ca masa de selecție a tuturor echipelor naționale, și avem opt, să fie mai mare și-mi doresc, și se va întâmpla lucrul acesta, o să vedeți, într-un termen de 4-8 ani echipele atât masculine, cât și feminine ale României o să aibă rezultate predictibile, nu întâmplătoare ca și până acum, asta datorită faptului că o să avem campionate, și avem campionate foarte puternice, și datorită faptului că handbalul o să crească pentru că este pe un drum fără întoarcere, în momentul de față”.

R24: Am citit o declarație a dumneavoastră după clasarea pe locul 13 a naționalei României la Campionatul Mondial disputat în decembrie, în care păreați oarecum mulțumit de această clasare. Este o poziție satisfăcătoare, grație istoriei, a tradiției handbalului românesc, cele care ne obligă la mult mai mult, domnule Dedu?

A.D.: „Să fii mulțumit cu locul 13 nu e ok și nu am fost mulțumit, în schimb, cred că în conjunctura respectivă era cam ce se putea obține. Ce m-a bucurat foarte mult este că am văzut debutante și jucătoare tinere care și-au asumat niște roluri ce ne dau speranța unei participări corecte la viitoarele competiții”.

R24 – Despre cel mai bun produs al școlii de antrenori din România, reșițeanul Florin Pera, cel care actualmente antrenează CSKA Moscova, o echipă de top europeană care se bate cu șanse în Final Four-ul de anul acesta sau chiar pentru câștigarea trofeului Champions League, ce ne puteți spune, domnule președinte Alexandru Dedu?

Când eu jucam în străinătate, dacă scoteam pe gură acolo sau în România că o să vină jucători străini și antrenori străini de mare calibru în România, se dădea cu pietre după mine. Uite că s-a întâmplat! Florin Pera este dovada! Visul meu, și se va întâmpla în termenul pe care l-am prognozat, de 4-8 ani, este ca jucătorii și jucătoarele și antrenorii din România să se ducă la cele mai bune echipe din lume.

Și uite că la fete, Pera este la Moscova, Buceschi a plecat în Turcia, începem să ne mișcăm, numai că noi vrem mâine! Nu se poate! Să ai rezistența a 8 ani de zile să mergi pe linia asta, pe care eu am mers, pe strategia asta, îți trebuie putere și curaj. Cel mai ușor este să te duci la primele decizii populiste ca tu să securizezi un loc sau un gând. Eu nu am făcut niciodată așa ceva și nici nu o să fac“.

R24: Domnule președinte Alexandru Dedu, ce mai înseamnă astăzi Reșița în handbalul românesc și pentru dumneavoastră?

„Reșița încă înseamnă o constantă în peisajul handbalului românesc și îmi doresc foarte mult să o revăd în prima Ligă”.

R24: Domnule președinte Alexandru Dedu, vă mulțumesc pentru timpul alocat cititorilor Reper 24 și mult succes în alegerile FRH, cele care bat la ușă!

Alexandru Dedu: Eu vă mulțumesc. Cu mare drag am răspuns întrebărilor dumneavoastră și îi salut pe toți cititorii dumneavoastră.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei