fbpx
14.1 C
Reșița
vineri, 29 martie 24

Alzheimer – misterul unei boli neelucidate încă

Provocând pierderea progresivă a memoriei, maladia Alzheimer – marcată în săptămâna pe care tocmai o încheiem, printr-o zi internaţională dedicată combaterii acestei boli – afectează peste 30 de milioane de persoane la nivel mondial şi rămâne încă fără un tratament curativ.

Descrisă pentru prima dată în 1906 de medicul german Alois Alzheimer, această maladie neurodegenerativă provoacă o deteriorare progresivă a capacităţilor cognitive până la pierderea autonomiei bolnavului. Printre simptome figurează episoade repetate de uitare, probleme de orientare, tulburări ale funcţiilor executive (proiectare, organizare, programarea timpului, capacitatea de a avea gânduri abstracte) şi tulburări ale limbajului.

Consecinţa dificultăţii de a găsi factorii declanşatori ai maladiei, în pofida deceniilor de cercetare, niciun tratament nu permite în zilele noastre nici vindecarea, nici chiar evitarea apariţiei bolii. Principala descoperire din ultimii 20 de ani, un tratament dezvoltat de laboratorul farmaceutic american Biogen a obţinut câteva rezultate şi a fost aprobat pentru anumite tipuri de cazuri de autorităţile sanitare din Statele Unite. Însă efectele sale rămân limitate şi interesul său terapeutic este discutabil.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa, principalul factor de risc este vârsta: riscul de apariţie a bolii Alzheimer creşte după 65 de ani şi „explodează” după 80 de ani. Factori de risc cardiovascular, precum diabetul şi hipertensiunea, atunci când nu sunt luaţi în calcul la vârsta mijlocie, sunt, de asemenea, asociaţi cu o apariţie mai frecventă a maladiei, fără să fie însă cunoscute deocamdată mecanismele prin care acţionează.

Sedentarismul este un alt factor de risc, precum şi microtraumatismele craniene constatate la anumiţi sportivi (precum jucătorii de rugby şi pugiliştii). În mod invers, deţinerea unei diplome de studii, o activitate profesională stimulantă şi o viaţă socială activă par să întârzie apariţia primelor simptome şi severitatea lor.

Sursă: stiripesurse.ro

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei