Anul 2022 s-a evidenţiat printr-o serie de recorduri, care variază de la creşterea spectaculoasă a preţurilor şi până la incendiile devastatoare şi domnia reginei Elisabeta a II-a, după cum consemnează AFP. Și pentru că ne apropiem de sfârșitul acestui an, vom încerca să trecem în revistă câteva din aceste „recorduri“ dacă le putem numi așa.
Creşterea preţurilor: Invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, a făcut să crească preţurile la energie şi la alimente: indexul preţurilor alimentare calculat de FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) a atins în luna martie un vârf istoric, la fel şi tariful gazului pe piaţa europeană, potrivit Agerpres.
Acest lucru s-a tradus printr-o creştere a inflaţiei de-a lungul întregului an, cu +10,6% în luna octombrie în zona euro, cea mai mare valoare înregistrată de acest indice de la înfiinţarea sa în anul 1997. România nu a încheiat încă anul, dar rata inflației e foarte aproape de 17%.


Creşterea preţurilor la utilităţi în România a depăşit cu mult rata inflaţiei generale, ceea ce înseamnă că românii plătesc mai mult pentru toate cheltuielile curente, însă creşterea de preţuri cea mai mare a fost înregistrată la facturile pentru utilităţile casnice. Economiștii spun că, în realitate, românii percep inflația la peste 30%.
„În momentul de față, inflația reală percepută de populație este undeva la 35%. De ce spun acest lucru? Pentru că prețurile la produsele alimentare de bază sunt dintre cele care au crescut cel mai mult, alături de prețurile la energie, gaze și carburanți”, spune consultantul economic Adrian Negrescu.
„Ne costă aproape dublu să asigurăm masa de zi cu zi, în condițiile în care salariile nu s-au dublat față de perioada de anul trecut. În plus, să nu uităm efectul dublării ratelor bancare pentru cei cu credite”, completează el.
Nu știm ce ne va aduce 2023, dar cu siguranță acest an 2022 pe care ne pregătim să-l încheiem va rămâne unul de referință, an pe care foarte mulți dintre noi îl putem cataloga drept „Așa nu“.
Dan AGACHE
”Invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, a făcut să crească preţurile la energie şi la alimente … potrivit Agerpres.”
–
Iată deci (potrivit Agerpres) că ”Pandemia” nu a făcut nimic rău, dimpotrivă, a condus la scăderea prețul carburanților, prin nemișcare asupra populimii, impusă ”de sus”.
Temă de cercetare /doctorat (în economie):
”Influența paralelismului șinelor de cale ferată asupra ciclului m…….. la găini”.
Nu?