28.7 C
Reșița
vineri, 12 august 22

Atenție la înșelăciuni în tranzacțiile online, transmit reprezentanții IPJ Caraș-Severin

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin recomandă cumpărătorilor să fie atenți cum și de unde își achiziționează anumite produse, pentru a reduce riscul de victimizare în cazul acestui tip de cumpărături. Recomandarea polițiștilor vine în contextul în care magazinele online oferă în această perioadă reduceri la cumpărături, iar pandemia COVID-19 a determinat și mai mulți consumatori să se orienteze spre comerțul online.

Această perioadă aduce multe oferte în spaţiul online, iar pentru a vă bucura în siguranţă de produsul dorit, vă recomandăm:

– Atunci când navigaţi pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

spot_img

– Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.

– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.

– Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.

– Dacă cumpărați bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.

– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute.  Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.

– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet.  Refuzaţi tranzacţiadacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei. Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factură, fără a vă da seama de acest lucru.

–  Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu”, transmite Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.

Poliția Română derulează în prezent și campania „Siguranța Online”, prin care își propune să reducă numărul de persoane înșelate. Sfaturi utile pentru evitarea unor astfel de situații și descrierea unor metode frecvente de operare pot fi găsite accesând site-ul https://sigurantaonline.ro/.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei