28.7 C
Reșița
marți, 05 iulie 22

Vila din Băile Herculane în care a poposit împărăteasa Sissi își redobândește strălucirea de altădată!

Monumentul istoric „Vila Elisabeta” va fi restaurat și deschis cu funcțiunea de „casă culturală”. Intervenția este necesară deoarece clădirea este într-o stare avansată de degradare, nefiind utilizată și neavând o funcțiune în momentul de față.

Obiectivul proiectului este refuncționalizarea clădirii „Vila Elisabeta” cu destinație culturală și punerea în valoare a acesteia prin cooperare culturală cu partenerii intern și extern în vederea întăririi relațiilor bilaterale, precizează reprezentanții Primăriei Băile Herculane.

Vila Elisabeta, numită în onoarea lui Sissi, i-a devenit împărătesei loc de poposit la venirile ei în Băile Herculane, începând cu anul 1887.

spot_img

Această vilă (denumită inițial Vila Tatartczy) a fost construită de către Carol Tatartczy în anul 1875 cu scopul de a fi reședința personală a acestuia. Carol Tatartczy este un nume pregnant în istoria Băilor Herculane, administrator al Băilor în perioada austro-ungară, filantrop (a construit din fonduri proprii Hotelul Traian, denumit, pe atunci, Rudolf, clădirea hotelului Versay, Vila Elisabeta, precum și un teatru care nu s-a păstrat, spre deosebire de celelalte trei edificii). Odată cu venirea din anul 1887 a împărătesei în stațiune (sejur ce a durat 6 săptămâni), Carol Tatartczy donează monarhiei austro-ungare, în semn de respect, vila ce îi va purta, de acum încolo, împărătesei, numele. Sissi va mai locui în vilă și în sejururile ce au urmat, în anii 1890, 1892 și 1896.

În epoca modernă, vila a avut exclusiv rol cultural, servind ca bibliotecă și casă de cultură până în anul 2010.

În anul 2020, proiectul „Consolidare, restaurare și amenajare casa de cultură – Vila Elisabeta” a fost selectat pentru finanțare în cadrul apelului „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice” lansat prin Programul RO-CULTURA. Odată cu finalizarea proiectului, monumentul își va redobândi strălucirea de odinioară și va trăi în mijlocul comunității ca un spațiu cultural vivant, găzduind biblioteca/biblionet, expoziții și casa de cultură a orașului.

Mulțumim domnului colecționar Iacob Sîrbu pentru că ne-a pus la dispoziție această imagine cu Vila Elisabeta din perioada Imperiului Austro-Ungar.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-Cultura și implementat de Primăria Băile Herculane în calitate de promotor de proiect, alături de partenerii Asociația Prin Banat și North Consulting.

Granturile SEE pun umărul la restaurarea și revitalizarea culturală a comorilor arhitecturale din Băile Herculane.

Până în 2024 Vila Elisabeta își va recăpăta frumusețea de altă dată și-și va deschide porțile ca principalul centru cultural din Băile Herculane, cea mai veche stațiune balneară din România, sud-estul Europei și una dintre cele mai vechi din lume, spun partenerii proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 10.759.214,72 lei (2.223.207,92 euro)

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 8.607.371,78 lei (1.778.566,34 euro). Durată proiectului este de 43 de luni:

 

Lorena POENARU

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. Vila asta a castigat la un moment dat un concurs la TVR in urma caruia trebuia sa fie restaurata acum vreo 10 ani? Unde au disparut fondurile respective?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei