fbpx
16.8 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

Banii vin și noi… sărăcim

În ultima perioadă auzim tot mai des politicienii români lăudându-se cu absorbția banilor europeni; prin PNRR, prin investiții străine directe, ori din fondurile de coeziune vin miliardele de euro mai ceva ca euroii la maneliști: fără număr, fără număr, „să moară dușmanii mei“.

Atâta doar că absorbția acestora nu prea se vede în creșterea nivelului de trai al românului, afectat de scumpirile la produsele de tot felul, dar mai cu seamă la explozia facturilor la energie și combustibili, creștere ce împinge în sus spirala inflaționistă.

Premierul Nicolae Ciucă, liderul liberalilor a declarat, luni, că până în acest moment au intrat în ţară 15 miliarde de euro. 9,5 din fonduri europene, PNRR şi fonduri de coeziune şi 5,5 miliarde de euro, investiţii străine directe. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a afirmat la finalul şedinţei conducerii partidului că au discutat o serie întreagă de aspecte care ţin de activitatea guvernamentală, punând accent pe ceea ce înseamnă continuarea demersurilor guvernamentale, astfel încât să putem să avem o absorbţie a fondurilor europene cât mai mare.

Domnul ministru Boloș a fost prezent şi a prezentat toate demersurile care au fost făcute la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să atingem pragul de absorbţie, până în momentul de faţă, de 9,5 miliarde de euro, bani care sunt deja intraţi în ţară. De aceea, spuneam săptămâna trecută la începutul şedinţei de Guvern, că până în acest moment au intrat în ţară 15 miliarde de euro. 9,5 din fonduri europene, PNRR şi fonduri de coeziune şi 5,5 miliarde de euro, investiţii străine directe”, a explicat premierul.

Suntem în fața unei ierni dificile, peste care ne va fi din ce în ce mai greu să trecem, cu mari sacrificii pentru mulți dintre noi. Întrebarea este dacă actualul Executiv va reuși să transpună aceste miliarde în proiecte viabile care să genereze plus valoare și să aducă o creștere minimă (sau măcar o stagnare) a nivelului de trai al majorității românilor.

 

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. ”Întrebarea este dacă actualul Executiv va reuși să transpună aceste miliarde în proiecte viabile care să genereze plus valoare …”

    Proiecțiile aduceau ”plus valoare” când existau cinematografe și spectatori în acestea. Inclusiv scenariile …
    Despre proiecte (și scenarii) nu mă pot pronunța pentru că astea depind de ”publicul” căruia i se adresează. Și de ”regizor(i)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei