fbpx
30.7 C
Reșița
sâmbătă, 13 iulie 24

Călușarii din Câlnic, o tradiție de peste 100 de ani

Deși se suprapune cu „Zilele Reșiței”, câlnicenii sunt mândri de ruga lor și așteaptă goști în zilele de sâmbătă și duminică, 29 și 30 iunie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care este și hramul bisericii din localitate.

La această sărbătoare vor fi prezenți ca în fiecare an, călușarii din Câlnic, care vor încânta cu siguranță pe cei prezenți la eveniment, cu jocul lor transmis din generație în generație, de mai bine de 100 de ani – după cum spunea profesorul Petru Lupșa – cel care se ocupă de acest eveniment, dar care are și o mare supărare:

Majoritatea celor care joacă călușarii sunt neînsurați și de-aia nu-i mai prind. Am vrut să-i duc în Serbia, în mai multe locuri în care am fost invitați. I-am chemat la Remetea Mare pentru o filmare, n-au venit. Nici măcar la un eveniment de la Palatul Cultural nu au venit. De la Câlnic la Reșița, cât era? Am fost eu cu jumere de miel (care sunt altceva decât jumările de porc) și o sticlă de răchie, dar ei n-au venit. La rugă însă, vin. Sunt primii”, a spus cu năduf Petru Lupșa.

Și în acest an, după slujba de dimineață oficiată de un sobor de preoți, ruga propriu-zisă va începe la ora 19:00, cu o binecuvântare duhovnicească urmată de momentul mult așteptat, cel al jocului călușarilor, care va avea loc în curtea școlii, iar mai apoi acestora li se vor alătura în horă și fetele îmbrăcate și ele în port popular.

Citește si:  „Sunt zilele noastre, zilele reșițenilor, vă invit să ciocnim un pahar”, transmite primarul Ioan Popa

În acest an, la ruga de la Câlnic vor cânta Cornelia Lupulescu, dar și Formația Olanii din Caransebeș.

 

Daniela TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei