La acest campionat de fotbal (cel european, desigur) am auzit că echipele și jocurile au fost programate după schema „Popovici”. „Popovici” este un nume comun românesc, foarte des întâlnit, dar că este vorba despre schema imaginată de profesor-doctor Gheorghe Popovici din Reșița, nu credeam. Și nu e o glumă.
Dacă până în urmă cu câțiva ani toate campionatele (interne și internaționale) mergeau pe schema „Berger”, iată că un reșițean a reușit o repartizare mult superioară.
„Până în 2018 se aplica în toate campionatele schema „Berger”, care avea mai multe dezavantaje. De exemplu, o echipă putea să joace consecutiv 3 meciuri acasă sau 3 în deplasare. Eu am creat o schemă în care se joacă alternativ: un meci acasă, unul în deplasare. În plus, mai are câteva avantaje: dacă sunt două echipe din același oraș (cum sunt Steaua și Dinamo sau CFR Cluj cu Universitatea Cluj), una să joace acasă, iar cealaltă în deplasare”, a explicat creatorul acestei scheme, profesorul Gheorghe Popovici.
![](https://reper24.ro/wp-content/uploads/2023/06/maxagro-lung.gif)
![](https://reper24.ro/wp-content/uploads/2022/04/gradimex-lung.gif)
Pentru că această schemă are multe avantaje, a fost adoptată din 2018 de Liga I de fotbal din România și apoi de mai multe campionate din Europa, iar acum la Campionatul European 2024.
Totuși nu a fost foarte ușor.
„A durat mult timp. Am început în anii în care aveam echipa „Universitatea Reșița”, în 2004, deci acum 20 de ani. Și nu a fost ușor pentru că a trebuit testată. Dacă este corectă și pentru 6 echipe, și pentru 22”, a mai spus profesorul Gheorghe Popovici, care are însă și un regret:
„Din păcate, cei de la Liga a 2-a nu vor să o aplice, deși la Liga I funcționează de mai bine de 6 ani.”
Cât despre beneficii, nici vorbă:
„Pentru mine a fost o împlinire și o bucurie că o folosesc și că, acum, în sfârșit, se vorbește despre ea”, a mai spus Gheorghe Popovici.
Daniela TUDOR