28.7 C
Reșița
marți, 05 iulie 22

Când trafaletul se lovește de buldozer. Primarul Popa cu rufele pe sârma întinsă de Lili Gherle!

Intențiile bune, materializate prin fapte, au adus-o pe Lili Gherle din zona de confort a energicului voluntar, în aceea de țintă fragilă pentru o seamă de personalități care își doresc acel „altceva“ pentru staționarele Spitalului de Urgență din Reșița.

În fond, din libera exprimare exprimată pe platformele social-media, înțelegem că mulți dintre reșițeni își doresc ca aceste staționare să fie reabilitate, mai puțin numeroși, dar mai vocali sunt în schimb cei care afirmă că această „spoială“ nu face decât să întârzie realizarea unui proiect dedicat întru-totul unui spital modern, construit de la zero.

Pentru că nu a avut timp să citească presa în ultima perioadă, Lili Gherle îi dă înainte cu elan muncitoresc și a reușit să adune alături de ea numeroși susținători ai proiectului „Salvați un salon“ la Staționarul nr. 3 din Reșița, ajungând cu lucrările de reabilitare în cea de-a 50-a zi! Nu e puțin lucru, doar că eforturile Lilianei Gherle, luptătoarea din Anina care atunci când își asumă o cauză nobilă nu se dă în lături să facă lucruri ce par imposibile pentru cei mai mulți dintre noi sunt taxate de către cei care nu împărtășesc aceeași viziune cu cea a doamnei Gherle.

spot_img

Viziunea Dunca & Popa este cu siguranță una prin care se dorește o absorbție de fonduri, fie că vorbim de fonduri guvernamentale, fie de cele europene pentru ridicarea unui spital nou, cu o capacitate de 550 de paturi pentru necesarul actual pe care acesta l-ar avea, ținând cont de numărul populației, evoluție demografică și alte aspecte care fac acest spital să nu mai fie unul supradimensionat, ala cum este acum SJUR-ul. Evident că nu cred să existe un reșițean, cărășean, normal la cap, care să nu-și dorească acest lucru.

De saloanele insalubre, care ne-au făcut de râsul țării, de șpăgile cerute și astăzi de cadrele plătite suficient de statul român, de echiparea defectuoasă a mai multor secții sau „aici nu vă pot trata corespunzător, dar vă aștept la cabinetul meu privat“, de infecțiile nozocomiale, de stafilococul auriu și buda arămie, de apa de robinet care „dezinfectează“ incinta, sincer, m-am săturat la fel ca și dumneavoastră.

Singurul impediment nu îl reprezintă neapărat banii, ci timpul în care, până la ridicarea viitorului spital județean, vom fi nevoiți să stăm în aceleași condiții propuse de vechile staționare. Și-atunci e bine ce face Lili, aia enervantă de se bagă în seamă cu toți, de se roagă de te miri cine pentru un ajutor cât de mic, de reușește să adune oameni, politicieni, afaceriști pe care să-i pună la treabă?

Băi, eu cred că da, mai ales că femeia asta nu așteaptă nici să fie medaliată, nici să își ia acasă zidurile pe care a dat cu trafaletul, nici nu cred să-și bată joc de banii pe care îi agonisește de la cei cu dare de mână. Este un seamăn de-al nostru care a pus osul la treabă. O face pentru noi, ăștia, de stăm și cârcotim pe la colțuri că strugurii sunt acri.

Și totuși, Lili Gherle, în afara celor pe care îi păstorește în proiectul „Adoptă un salon“ a reușit să-l „mobilizeze“ și buldozerul Popa. Asta pentru că într-un material promoțional, nici nu mai știu dacă era un mesaj pe fond electoral sau nu, Popa se definea, înaintea unor jurnaliști, ca fiind un buldozer atunci când transformă în practică cele teoretizate.

Așadar trafaletul Gherle s-a lovit de buldozerul Popa iar scânteile acestei întâlniri este certificată de ceea ce recunosc chiar cei doi pe paginile de socializare, unde s-au intersectat. Că dacă Popa n-ar avea sfătuitori care să-i indice cu arătătoru „Băi Nelu, uite ce zice coana despre tine“, atunci cu siguranță primarul municipiului nu s-ar fi sinchisit să-i răspundă muritoarei.  Dar să vedem ce-i reproșează voluntara primarului Reșiței, de unde mi se prea pare că Gherle s-a autocenzurat ca să nu ne spună în dulcele stil clasic tot volumul de metafore pe care i le-a dedicat edilul:

Aseară, la Bocșa, un mare jurnalist m-a întrebat așa: am auzit că la Văliug pe terasă era să te omori cu primarul Reșiței…?

Da, este adevărat că am ajuns la conflict direct, de ce? Pentru că în nebunia mea credeam că parteneriatul de la 31 mai 2021 este valabil. M-am înșelat! Cumva, domnul primar al Reșiței a perceput tot ce facem noi ca pe, citez ,,vă bateți joc de noi”.

Domnule primar, vă asigur că nu ne batem joc de dumneavoastră, vă asigur că acest prăpădit de Staționar III Reșița în următorii 30 de ani tot acolo o să fie, știți de ce? Pentru că dumneavoastră ați promis un spital, nu două și, medical vorbind, niciodată nu se pot trata pacienți cu HIV, hepatite, TBC, venerice în același spital. Indiferent dacă vă place sau nu, asta este realitatea. Mai un pic, și cu ajutorul comunității, acea comunitate care nu gândește politic,  acea comunitate care vrea ceva real, vom reuși! Vă mulțumim pentru puținul ajutor!

Încă avem nevoie de dumneavoastră, două opțiuni aveți: rămâneți pasiv sau veniți lângă noi așa cum ați procedat la începutul campaniei. Am credința că primarul și omul Popa Ioan va luat decizia cea mai bună. Mulțumim pentru înțelegere!”, a scrijelit pe răboj voluntara Lili Gherle, cea care, se vede treaba, dacă încă are energie să se ia în coarne cu Ioan Popa, înseamnă că nu depune destul efort în reabilitarea staționarului 3.

Acum, sigur, noi am mai intervenit dpdv gramatical pe textul Lilianei, nu e nicio supărare, pentru că așa e când scrii la nervi, îți mai ies niște cratime sau îți intră pe unde nici nu bănuiești, (ne)articulezi unde ar trebui s-o faci, în fine, trecem cu vederea de data asta. Dar mai citesc și ăștia micii. Data viitoare analiză sintactică și morfologică înainte de publicare, capisci Lili?

Și-apropo, Lili scumpa, cine e marele jurnalist, c-am fi vrut și noi s-aflăm pe cine faci tu mare și pe cine mic, pe cine pitic. Care au fost criteriile după care l-ai făcut „mare“, la ce te-ai uitat, ce te-a frapat? Altfel, la Nelu Popa ne-am dumirit cine e mare pă jurnalistică, că doar numai așa se poate demotiva publicul la Reșița, la sărbătorirea a 250 de ani de petarde ai Cetății de Foc, o aduci pe cea mai mare și o arăți la toată lumea!

Dar să lăsăm deoparte simpatiile (cam multe, bre!) ale edilului și să urmărim cum i-a răspuns partea tare și mare Lilianei, după ce a călcat-o puțin pe trafalet cu buldozerul din dotare. Ia de-aici:

Din respect pentru persoanele implicate în acest demers lăudabil și pentru a elimina vreo posibilă confuzie, vreau să clarific câteva aspecte:

  1. Am sprijinit și vom sprijini în continuare acțiunea gestionată de dvs.
  2. Nu am spus niciodată că se vor închide TOATE cele trei staționare. Probabil se vor închide cele mai vechi, realizate în 1935 și 1956, spitalul din Govândari putând rămâne să deservească acele cazuri pe care le-ați menționat mai sus (dacă nu se obține finanțare pentru spitalul modular..)
  3. Sunteți extrem de vehementă cu cei care nu împărtășesc opiniile dvs. și asta poate aduce mari deservicii acțiunilor generoase pe care le inițiați.
  4. „Spălatul rufelor în public” îmi este extrem de dezagreabil, de aceea v-aș ruga, în viitor, să cântăriți cu grijă când decideți să faceți publice discuții pe care eu le consider private. Mult succes!“.

Eh, are stil don primar, iese bine spălat, apretat, parfumat când se produce pe rețea. Nici n-ai spune că gura i-ar putea produce metafore nebănuite atunci când forțele Întunericului îi devin potrivnice.

Din tonul celor doi oameni frumoși, bănuim că este doar începutul unei mari prietenii ce va să vie. Până atunci, în așteptarea înfăptuirii noului spital județean de urgență, dați-i drumul la motoare și mai faceți una alta, cu bidineaua din dotare.

Sergiu TABAN  

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

  1. Stimata doamna in cat timp si cu cat efort reușiți sa adunati 1 milion de lei din donatii, bani pe care acesti domni isi permit sa-i piarda si sa nu faca nimic pentru stationare. Batrane evlavioase cu pensie de 800 lei doneaza din putinul lor in biserici pentru a va sprijini si ei pierd si banii si fondurile si ramanem doar cu munca voluntarilor. Da ati pus mana si ati facut dar ati facut ca ei sa si permita sa nu faca nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei