fbpx
34.7 C
Reșița
vineri, 12 iulie 24

Cetățean de onoare al Carașului, Werner Hirschvogel, pentru totdeauna în sufletele noastre!

Consiliul Județean Caraș-Severin i-a oferit o recunoaștere postumă celui mai mare pilot din istoria automobilismului și a motociclismului reșițean, dar și cărășean, Werner Hirschvogel, plecat la cele veșnice în anul 2014.

Un gest binemeritat al aleșilor din sesiunea 2020-2024, care prin vocea președintelui în exercițiu, Romeo Dunca, au punctat rolul deosebit de promotor al acestor discipline sportive, auto și moto, în care marele maestru al sportului cu motor a excelat.

Noi, cei care am avut onoarea și bucuria să îl cunoaștem încă din perioada copilăriei, noi cei care i-am fost fani acestui mare campion, noi care tremuram și așteptam cu emoție să apară la ieșirea din fiecare viraj în fața lui Grigoraș, cu mașinile lui de curse realizate într-o grafică fascinantă și care ni se păreau atunci că arată într-un mare fel, pregătite din punct de vedere tehnic cu meticulozitatea specific germană de „meister“ însuși, fie în garajul de pe Sportului sau de la bazinul din Govândari, noi știm ce a însemnat Werner Hirschvogel pentru Reșița și pentru Banatul de Munte.

Un simbol, un profesionist al motorsportului, sau ceea ce astăzi mulți alergători și-ar dori să fie doar că nu au „stofa“ necesară, indiferent de materialul de curse cu sute de cai putere și titlurile din vitrină. Werner Hirschvogel a fost un adevărat star al sportului, care nu făcea nici cel mai mic efort pentru a fi plăcut și adulat de oameni. Ci pur și simplu: era!

Nu cred că l-au iubit și apreciat doar reșițenii sau doar cărășenii… Personal, Werner Hirschvogel reprezenta un univers fascinant, un pilot care se contopea cu mașina lui de curse, pe care o cunoștea de-a fir a păr, de la prima șaibă și până la ultimul pinion din cutia de viteze. Și pe care o pilota ca nimeni altul… Un autodidact complet în această lume a tobelor zgomotoase și a mirosului de cauciuc ars.

Dacă l-am cunoscut pe domnul Hirschvogel, unul din cei mai liniștiți și modești taximetriști în afara curselor de viteză în coastă sau a acelora de pe circuitele din țară și din blocul estic al Europei (Cupă Păcii și Prieteniei)? Evident că da, însă nu pe atât de mult pe cât l-am admirat și mi-aș fi dorit să îl cunosc. Astăzi, însă, mă bucur să văd că noi, comunitatea acestui județ, nu l-am uitat, iar dacă au fost momente, ce-i drept cam solitare, în care consilierii județeni au făcut ceea ce trebuie pentru valorile Banatului de Munte, atunci cu siguranță, pe lângă titlul acordat celui mai mare taragotist pe care l-a avut Banatul, Petrică Vița, reconfirmarea, fie ea și postumă a valorosului sportiv Werner Hirschvogel se înscrie în aceeași galerie a elitelor acestui județ.

Un titlu absolut meritat de „cetățean de onoare al județului Caraș-Severin“, înmânat celei pe care idolul Werner Hirschvogel o purta inscripționată pe combinezonul său la fiecare cursă, dar mai ales în suflet, fiica sa, Conny (Schindler). Despre momentul trăit la Reșița, într-o zi de 8 iulie 2024, fiica marelui pilot a declarat la finalul manifestării:

Cu aceeași ocazie despre însemnătatea relației pilotului dar și a antrenorului Werner Hirschvogel cu piloții reșițeni a vorbit, oferind mai multe exemple din perioada în care au colaborat îndeaproape, multiplul campion național al vitezei în coastă, Lucien Hora, cel care a recunoscut că îi datorează destinul său sportiv legendei comemorate.

În sala de ședințe „Sorin Frunzăverde“ a Consiliului Județean Caraș-Severin s-a mai aflat și fostul campion național al vitezei în coastă Mircea Pădurean, un alt pilot de o reală valoare al Reșiței, crescut în spiritul competiției și sub atenta oblăduire a aceluiași campion Werner Hirschvogel. Așadar, Hirschvogel a lăsat o moștenire frumoasă în urma lui, o expresie vie a competitivității, continuată astăzi de o serie de tineri talentați care mai au multe de demonstrat în motosportul românesc.

În sufletele noastre, legenda lui Hirschvogel este nemuritoare!

Dormi în pace, mare campion!

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei