Comuna Mehadia din Caraș-Severin aniversează anul acesta 700 de ani de la prima atestare documentară. Un moment pe care administrația locală, în frunte cu primarul Grigore Bardac, și-a propus să îl marcheze cum se cuvine.
„Anul acesta avem un eveniment deosebit. În 1323, Mehadia a fost pentru prima data atestată documentar, deci în 2023 marcăm 700 de ani de atestare documentară a comunei. Fiind vorba de o aniversare specială, ne dorim să organizăm un eveniment de amploare în comună. Cel mai probabil la vară. Vă vom anunța când avem stabilite toate detaliile”, a precizat pentru Reper 24, primarul comunei, Grigore Bardac.
Comuna Mehadia, aflată pe drumul european E 70, are un trecut istoric bogat. Deși este cunoscută ca așezare din cele mai vechi timpuri, numele actual al localității apare însă relativ târziu în documente. Mai exact în anul 1323, atunci când într-un act emis pe vremea regelui Carol Robert se pomenea castelanul de la Mehadia.
Conform istoriei comunei, regăsită pe pagina oficială a Primăriei Mehadia, „localitatea de reședință este cunoscută ca așezare încă de dinainte de cucerirea Daciei de către romani. În epoca romană, ea cunoaște o semnificativă înflorire ca urmare a importanței strategice pe care le-o oferea situația geografică.
Denumirea localității, așa cum amintește cronica lui Nicolae Stoica de Hațeg, a fost de-a lungul vremurilor Mehadia, Megia, Media, provenind de la dacicul Meha.
Legende și povestiri legate de localitate sau împrejurimi
Din datele culese de Nicolae Cena reiese că împăratul Aurelian și-a retras legiunile din Dacia între 271-275 e.n. În vremuri vechi aici a fost un izvor cu apă caldă și se crede că multe izvoare termale din Băile Herculane își au obârșia aici. Între 1343 – 1387, Mehadia punct strategic trece când sub stăpânirea românilor din Țara Românească când a ungurilor, dar în anul 1387 Mircea cel Bătrân este stăpân peste Mehadia, iar în 1406 Sigismund de Luxemburg încheie pace cu Mircea cel Bătrân și cedează acestuia Banatul de Severin împreună cu Mehadia. În anul 1778 turcii, nemaiputând menține sub dominația lor Mehadia, o ard lucru ce este atestat de către cronicarul Nicolae Stoica de Hateg în cronica Mehadiei.
În anul 1794 o mare secetă se abate asupra Mehadiei, iar în anul 1838 un cutremur foarte puternic a distrus toate clădirile și biserica românească. În 1840 au fost inundații catastrofale, apa iese prin ferestrele de la cazarme”.
În prezent, comuna Mehadia este formată din satele Globurău, Mehadia (reședință), Plugova și Valea Bolvașnița și numără, conform ultimului recensământ, puțin peste 3.500 de suflete.
Karina TINCUL