21.7 C
Reșița
marți, 17 mai 22

Croații intră de la 1 Decembrie fără viză în Statele Unite! Pe când și românii?

De la 1 Decembrie, chiar de Ziua României, cetățenii Croației pot păși pe tărâm american fără a avea nevoie de viză parafată de Ambasada SUA!

Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile. Anunțul a fost făcut de şeful Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas, conform Reuters.

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în coordonare cu secretarul de stat, Antony Blinken, a desemnat Croaţia ca nou participant în Programul Visa Waiver (VWP), se arată în comunicatul postat de site-ul DHS.

spot_img

Cu începere cel târziu de la 1 decembrie, Sistemul Electronic pentru Autorizarea Călătoriilor (ESTA) va fi actualizat spre a le permite cetăţenilor croaţi să aplice pentru a călători în Statele Unite pentru turism sau afaceri pentru o durată de până la 90 de zile fără a obţine viză, precizează comunicatul.

Desemnarea astăzi a Croaţiei ca nou participant în Programul Visa Waiver este o recunoaştere importantă a intereselor economice şi de securitate comune ale ţărilor noastre“, a afirmat Alejandro Mayorkas, citat în comunicatul DHS.

Felicit Croaţia pentru că devine al 40-lea membru al VWP după ce a întrunit cerinţe stricte şi sunt nerăbdător să continuăm cooperarea strânsă asupra priorităţilor cheie“, a adăugat responsabilul american.

La Zagreb, premierul croat Andrej Plenkovic a salutat decizia Statelor Unite, subliniind că aceasta va întări şi mai mult legăturile dintre cele două ţări, a relatat agenţia croată HINA.

Cetăţenii croaţi vor beneficia cel mai mult de pe urma acestei decizii, a transmis el pe Twitter, amintind că ridicarea obligativităţii vizelor pentru SUA a fost una din priorităţile de politică externă ale guvernului său.

Problema acceptării României în Programul Visa Waiver? Rata de refuz de peste 10%!

România încearcă de mulţi ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii săi să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru români depăşeşte încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autorităţile americane pentru ridicarea vizelor. Potrivit ultimelor date oficiale analizate de Profit.ro, rata de refuz pentru România este în continuare cu mult peste pragul de 3%, în anul fiscal american 2020, această rată trecând din nou de peste 10%, respectiv fiind de 10,14%. După cum a relatat Profit.ro, acest prag scăzuse în 2019, după mai mulţi ani, sub 10%, dar încă insuficient pentru acceptarea în Visa Waiver.

În conformitate cu legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la programul de scutire de vize (Programul Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%.

Autorităţile SUA calculează rata de refuz potrvit anului fiscal, care începe la 1 octombrie şi se termină la 30 septembrie.

În cadrul ultimei reuniuni tripartite, organizate de către Comisia Europeană, cu participarea SUA şi a statelor membre afectate de nereciprocitate în materie de vize, din 9-10 iunie 2021, Statele Unite „au reconfirmat angajamentul de a continua conlucrarea şi dialogul cu partea română pentru atingerea obiectivului de eliminarea vizelor pentru şederi de scurtă durată (90 zile), în scop de afaceri sau turism”. Cu toate acestea, sursa citată subliniază că: „Rata de refuz pentru România este încă peste pragul de 3% (în anul fiscal 2020, această rată a fost de 10,14%)”.

Cu alte cuvinte, am putea concluziona că România mai are de așteptat pentru atingerea acestui sublim obiectiv la care continuăm să visăm cu ochii larg deschiși: șansa de a vizita așa numitul „land of freedom“.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

 1. Niciodată!Am fost folosiți și sacrificați doar pentru ca marii stăpâni de peste ocean să își facă și satisfacă dorințele și orgoliile cu prețul vieți al amărâților care au crezut într-o viață mai bună, trai decent pentru copiii lor, pentru o lume mai bună, mai dreaptă ,dar s-au înșelat, noi ne-am înșelat!Stimă pentru dârzenia poporului croat!Au propus de la început, nu s-au supus așa ziselor rigori ale apartenenței la grupul mafiot fascist U.E.!Bravo poporului croat, stimă și respect!ROMÂNIA EȘTI PRAF, JALNICĂ!

 2. Deci!
  Inteleg ca cei care aplica doresc sa emigreze sau nu indeplinesc conditiile pentru vize in America!
  Adica aplica niste oameni de nimic,care nu citesc inainte care.sunt cerintele.pt a obtine viza!
  Si noi restul care am dori macar odata in viata sa vedem America nu putem!
  Eu propun ca cei care depun pt viza sa fie inainte verificate dosarele de catre o comisie romaneasca,gratuit, si sa li se confirme daca sunt eligibili sau nu!
  Ca altfel, cu oameni care nu stiu sa citeasca un avizier sau pe un site care sunt conditiile o sa asteptam.mult si bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei