5.7 C
Reșița
joi, 09 decembrie 21

Primul chip de femeie pe o bancnotă românească! BNR o lansează în această toamnă!

Chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial, va fi ilustrat pe o bancnotă de 20 de lei, cel mai probabil în această toamnă. Inițial lansarea bancnotei a fost anunțată pentru luna iulie a anului 2019, dar din cauza pandemiei momentul a fost amânat, atât în 2019, cât și în 2020, ea urmând să fie lansată în această toamnă, conform declarațiilor europarlamentarului Corina Crețu.

Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu, pe Facebook.

Potrivit BNR, alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu constituie o dublă semnificație: susținerea preocupărilor pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume și, pe de altă parte, marcarea încă odată de către BNR a împlinirii Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

spot_img

Prin decizia luată, BNR recunoaște și susține inițiativele în domeniul egalității de gen și recunoaște meritele unui erou național, onorând numele Ecaterinei Teodoroiu și sacrifiul pe care aceasta l-a făcut în Primul Război Mondial.

Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Totuși, europarlamentarul Corina Crețu a comis o eroare în anunț, vorbind de o bancnotă de 20 de lei, în loc de bancnota de 200 de lei a cărei fotografie a și postat-o pe facebook în care a fost așezată imaginea Ecaterinei Teodoroiu, postare în care recunoaște ca s-a strecurat o greșeală.

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei