fbpx
11.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Dan Mirea: „Îi așteptăm mâine pe iubitorii de folclor, cu clisă, pită cu untură și croafne din Banat!”

Reșița va fi mâine gazda unui eveniment cultural de amploare, un regal folcloric ce va încununa finala Festivalului concurs „Tradiții cărășene”, organizat în premieră în Banatul de Munte.

Obiectivul acestui festival derulat prin grija Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraș-Severin și a Consiliului Județean Caraș-Severin a avut ca obiectiv promovarea tradițiilor și obiceiurilor din toate zonele etno-folclorice ale județului.

Despre etapele premergătoare ale acestui amplu festival folcloric a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, Angelica Herac, referent de specialitate la CJCPCT Caraș-Severin.

spot_img

În data de 3 octombrie au avut loc în cadrul acestui festival subsecțiunile: teatru popular, poezie dialectală și creatori populari, iar aseară, 4 octombrie, a fost secțiunea de coregrafie și secțiunea muzicală, la care au fost prezenți foarte mulți participanți. Toate acestea nu ne-au făcut decât bucurie, pentru că un număr mare de participanți denotă un interes crescut și scoaterea la iveală a tuturor frumuseților și bogățiilor pe care încă le mai are Banatul Montan.

Nu putem să nu menționăm și secțiunile de expoziții și colecții și gastronomie care vor avea loc în data de 6, tot joi, când are loc și Gala Laureaților. Acestea vor fi organizate la Sala Polivalentă între 9 și 11:30, la 12:00 va avea loc jurizarea. Secțiunea de gastronomie va fi găzduită la Casa Cununiilor, în același interval orar, cu jurizarea la ora 12:00.

Etapele premergătoare acestui amplu festival concurs au fost organizate în toate zonele etno-folclorice ale județului Caraș-Severin: Bocșa, Oravița, Moldova Nouă, Caransebeș și Reșița. La Oravița a fost și zona Anina, iar la Reșița au venit cei din zona Oțelu Roșu”, a precizat Angelica Herac.

Momentul mult așteptat al evenimentului de mâine de la Sala Polivalentă este Gala Laureaților, urmată de un spectacol extraordinar ce va reuni cele mai mari voci ale Banatului de Munte.

Cu detalii despre acest regal muzical a venit cel care și-a propus să aducă și elemente inedite în organizarea evenimentului de răsunet, managerul CJCPCT Caraș-Severin, Dan Mirea:

„La etapele finale am ținut să schimb puțin regulamentul și, așa cum era firesc, anul acesta la galele finale am ținut să fie un juriu de specialitate pentru fiecare secțiune, acesta a fost considerentul pentru care nu am făcut rabat de la profesionalism. Fiecare secțiune a fost jurizată de către trei membri de specialitate: trei coregrafi, 3 soliști vocali sau profesori, 3 profesori la secția instrumentală.

La acest spectacol de final am dorit să fie prezente cele mai mari voci ale Banatului pentru că ordonatorul nostru de credite, Consiliul Județean, a ținut să invităm în acest mega spectacol marile voci ale Banatului, și spun asta pentru că publicul din județ se va bucura de prezența Ramonei Vița, de Andreea Voica, Nicu Novac, Petrică Miulescu Irimică, Dumitru Teleagă, Maria Milu Sorescu, Camelia Ciocu, Simion Moise, de prezența Ansamblului Bârzava și a Ansamblului Datina, și nu în ultimul rând de prezența a două fanfare de notorietate de pe raza județului Caraș-Severin, ei vor fi cei care vor întâmpina publicul pe parcursul acestui mare spectacol”.

Un alt element inedit în cadrul evenimentului de mâine de la Sala Polivalentă este prezența Episcopului Caransebeșului, PS Lucian Mic.

De foarte puțin timp, am dat mâna cu sfinția sa și am pornit la un proiect care va avea ca și targhet, timp de un an de zile, promovarea tuturor tinerilor din comunitățile mici ale județului. Sfinția sa va fi prezent joi, împreună cu un  sobor de preoți, va binecuvânta această manifestare, vom avea un colac mare pe care dansatorii Ansamblului Bârzava i-l vor da, iar sfinția sa împreună cu oficialitățile județene vor deschide acest eveniment.

Pentru că suntem un centru de creație, ca să fim în asentimentul acestui spectacol, am ținut să aduc un plus de originalitate evenimentului și pe parcursul acestuia voluntarii de la ATOR Banatul de Munte vor împărți mâncare tradițională: pită cu untură, ceapă, cârnați și clisă, croafne bănățene gătite chiar în ziua aceea, la toată lumea.

De aceea îi așteptăm pe toți iubitorii de folclor din Banat să se bucure de acest regal folcloric și sperăm ca prezența lor să ne confirme că acest eveniment s-a dorit unul de amploare”, a declarat, în cadrul conferinței de presă, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraș -Severin, Dan Mirea.

Lorena POENARU

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei