fbpx
10.7 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

De ziua lor le-am făcut cadou o….cântare!

De mici am crescut cu … „De ziua ta mămico...“; am fost obișnuiți să primim felicitări și cadouri atunci când mai bifam un anișor. Mai apoi, mari fiind deja, am oferit noi flori, cadouri, un telefon măcar și o urare sinceră de „La mulți ani“.

Anii au trecut, mulți dintre părinții și bunicii noștri simt, poate prea tare, povara anilor. Din păcate, nu mai are cine să le aducă o floare, o ciocolată ori o pereche de șosete groase de lână. Nici nu le mai spune nimeni: „La mulți ani“. Au îmbătrânit și nu mai sunt de niciun folos nimănui.

Copiii s-au dus care-ncotro în drumul lor, prietenii s-au stins și ei, statul… Ei, aici e o poveste și cu statul ăsta. Cât sunt în putere și sunt buni de lucru, statul (că deh, are nevoi multe) îi jecmănește la sânge: taxe, impozite, TVA, contribuții și cam tot ce se poate lua; cu acte în regulă, desigur.

Când îmbătrânesc, statul e supărat că trebuie să le dea pensii, ajutoare de încălzire, medicamente compensate. Pentru ce atâtea drepturi când ei nu mai produc nimic? La lada de gunoi cu ei.

Dar să știți că nu e peste tot așa. În Caraș-Severin de exemplu, la Prefectură mai exact, acolo unde prefectul e reprezentantul Guvernului în teritoriu, deci al statului, ieri a fost şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin.

Două subiecte mari și late în preziua Zilei Persoanelor Vârstnice din România: „Informare privind modul de prescriere, eliberare și decontare a medicamentelor gratuite și compensate în tratamentul ambulatoriu“ și „Măsuri întreprinse de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Caraş-Severin pentru recuperarea arieratelor bugetare“. OAU!

Și ca să nu zică nimeni că statul nu oferă nimic persoanelor de vârsta a treia, „ședinţa a debutat cu o melodie dedicată persoanelor vârstnice, în semn de respect şi preţuire“. Atât? Nimic despre pensiile înghețate, despre coșul zilnic, despre nevoile reale ale persoanelor vârstnice? O cântare și atât? Doar atât mai poate face statul pentru ei?

Dar, de fapt, de ce mă mir? Statul nu e în stare decât să adune. Când e vorba de împărțit, se face că plouă. Poate că ar trebui să se rușineze un pic în fața unor oameni care, la vremea lor, au construit STATUL ROMÂN. Poate că ar trebui să se gândească la faptul că timpul trece, vor îmbătrâni și ei și același stat îi va trata și pe ei cu sictir și dispreț. Poate că ar trebui, dar nu se va întâmpla asta; sunt convins.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei