fbpx
2.7 C
Reșița
sâmbătă, 09 decembrie 23

Deputat Marius Damian: „România merită și trebuie să facă parte din spațiul Schengen!

Problema aderării României la spațiul Schengen, opoziția Austriei, dar și a recomandările Uniunii Europene au fost abordate  și de parlamentarul de Caraș-Severin, Romulus Marius Damian.

În cadrul declarației politice susținută în urmă cu puțin timp în plenul Camerei Deputaților, deputatul social-democrat a afirmat între altele: „Ani la rând am făcut tot posibilul pentru a îndeplini toate condițiile necesare aderării la spațiul Schengen și tot suntem marginalizați“. Un punct de vedere susținut de români, indiferent de culoarea politică.

Vă prezentăm declarația integrală a deputatului PSD de Caraș-Severin, Romulus-Marius Damian:

Deși România îndeplinește toate cerințele pentru a se alătura zonei de liberă circulație, în continuare suntem în situația de a face față discriminării cancelarului austriac Karl Nehammer, care blochează intrarea României în Schengen.

Deși președintele Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen, a susținut de nenumărate ori deja că România și Bulgaria «Trebuie aduse în Schengen fără nicio întârziere», iată că în continuare suntem supuși la umilință și refuz, și în timp ce Austria pândește la colț după contracte, România se hrănește cu iluzii.

Ne-am săturat de minciuni, de promisiuni false, fiindcă cei care suferă sunt cetățenii români, împovărați doar cu întârzieri, cu ore sau zile de așteptare la punctele de trecere a frontierei, cu dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu toți cetățenii celor 27 de țări membre ale spațiului Schengen. Intrarea în Schengen ar însemna nu doar libera circulație a noastră a tuturor, ci mai ales beneficii pentru România, pentru economia țării și implicit bugetul statului.

Am dat dovadă mereu de solidaritate pentru orice stat aflat în dificultate, dovedind că suntem un model demn de urmat. În timp ce Austria este la vânătoare după contracte, noi sprijinim vecinii ucraineni și gestionăm cât se poate de bine situația de la frontiera externă a Uniunii Europene. Peste 6 milioane de cetățeni ucraineni au fost primiți în țara noastră din calea războiului, dar cu toate acestea tot suntem supuși la umilință, lăsându-l pe cancelarul austriac să își bată joc de România, dar și de întreg sistemul european și de valorile Uniunii Europene.

Am fost mult prea toleranți, în timp ce alții se dezvoltă noi ne-am securizat frontierele, iar dacă România știa să pună piciorul în prag, astăzi nu am mai fi fost în această postură!

Ani la rând am făcut tot posibilul pentru a îndeplini toate condițiile necesare aderării la spațiul Schengen și tot suntem marginalizați, pe ce criterii, nu se știe, pur ideologice și care nu au legătură cu realitatea, fiindcă migrația este astăzi un fenomen normal, necesar și benefic pentru toți și UE are instrumente care vin în ajutorul statelor în cazul migrației ilegale, precum FRONTEX, fonduri uriașe de ajutor, proceduri și politici, etc.

Ceea ce face cancelarul Karl Nehammer este o bătaie de joc și este momentul să luăm măsuri mai ferme! Am încredere că actualul Guvern condus de premierul Marcel Ciolacu va avea o abordare mai tranșantă când vine vorba de negocierea cu Austria și entități austriece și așteptăm desigur votul acesteia de la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne din acest an.

Toată această umilință, discriminare și marginalizare trebuie să ia sfârșit! Românii nu sunt cetățeni de mâna a doua și avem dreptul de a circula liber în Europa!

România merită și trebuie să facă parte din spațiul Schengen!“ și-a încheiat discursul din plenul Camerei Deputaților, parlamentarul social-democrat de Caraș-Severin, Romulus-Marius Damian.

Dan AGACHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei