1.7 C
Reșița
duminică, 27 noiembrie 22

DJ 573, Oravița – Ciudanovița – Jitin, drumul deznădejdii! Dunca le cere răgaz locuitorilor!

Un protest al cetățenilor nemulțumiți de situația Drumului Județean 573, care face legătura între orașul Oravița și localitățile Brădișorul de Jos, Jitin, via Ciudanovița, s-a desfășurat duminică, începând de dimineață și până după ora prânzului. Asta pentru că cei peste 20 de kilometri nu pot fi parcurși într-un timp mai scurt, dacă vrei să rămâi cu roțile pe autoturism, că de suspensii, bucșe și bielete nu se pune problema… să reziste.

Cotidianul Reper 24 a ținut să fie prezent la acțiune pentru că nevoile oamenilor constituie o prioritate a actului de jurnalism, fără de care această publicație nu și-ar avea menirea.

Am fost martorii unui drum al dezastrului, care nu are nicio legătură cu titulatura de drum  județean, un tronson al deznădejdii și al nervilor întinși la maxim, paradoxal printr-o zonă pitorească, un drum de 23 de kilometri pe care îl poți realiza în cel mult trei ceasuri de la Oravița și până la ieșirea pe DJ 581, înainte de Secășeni. Pe bună dreptate, cetățenii s-au declarat furioși și sătui de vizitele lunare și chiar săptămânale cu autovehiculele la service-urile de reparații.

spot_img

Noi, după ce mergem 4, 5 6 luni, hai să zicem cu indulgență 1 an pe acest drum, preferăm să ne schimbăm mașinile cu totul, nu se merită să le mai reparăm“, ne-a destăinuit cetățeanul Miță, cel care locuiește în Brădișorul de Jos. „Este impracticabil, după cum vedeți și dvs. chiar nu mai putem merge pe el, să ducem și noi copiii la oraș, soțiile, să ne vedem de treabă, să ne aprovizionăm, vom ajunge să fim izolați de restul lumii!“, spune cu năduf un alt cetățean de la volanul unui autovehicul la care articulațiile ar putea ceda în orice moment. În asentimentul șoferilor angrenați în acțiunea de protest a fost și primarul Ciudanoviței, Constantin Nebunu, cel care a afirmat că în mandatul fostului președinte al Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, acesta se apleca mult mai des asupra nevoilor comunității sale. Așadar, părerile sunt unanime și nu fac decât să întărească ideea că oamenii au ieșit pe stradă ca o formă de strigăt al disperării.

La rândul său, prezent la protestul pe patru roți, Florin Balint, consilier local al comunei Ciudanovița, spune că autoritățile de la Consiliul Județean Caraș-Severin ignoră problemele cu care se confruntă cetățenii  pe DJ 573 și îl invită pe domnul președinte Dunca să lase elicopterul în hangar și să vină cu mașina până la Ciudanovița.

După protestul pașnic de pe DJ 573, l-am abordat pe președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca de la care am dorit să aflăm dacă se întrevede o soluționare a nemulțumirilor exprimate de cetățeni:

Eu le înțeleg supărarea și dovadă, chiar am fost în zonă, nu cu elicopterul, după cum sugerează anumite persoane, ci chiar cu mașina și într-adevăr este un drum calamitat și distanța pe drumul principal de acces, de 14 km, nu avem nico șansă din bugetul pe care îl avem, să o reabilităm.
Acolo nu a fost asfalt niciodată, dar faptul că am ținut cont de această zonă și am făcut un DALI pentru cei 2 km prin munte, care ar scurta practic traseul, este o soluție de compromis, pe urgență, fiind o bucată scurtă de drum, practic putem să ocolim drumul care e pe distanța mai lungă și acest drum am zis să-l facem așa cum trebuie, am și devizul la el, este undeva la 5.800 de mii de lei, asta ar fi soluția”, afirmă Romeo Dunca.

Vom găsi o soluție de cârpeală acolo, să întindem niște piatră, dar, mai mult de atât, vă spun că avem un proiect important de a obține o sumă importantă de bani până la finalul acestui an, aproximativ 100 de milioane de lei, cu care să venim și să cârpim practic, să facem covoare asfaltice peste o rețea mai mare de drumuri județene care necesită intervenții la fel de urgente”, mai spune președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Așadar, pentru moment, rămâne ca cetățenii din Ciudanovița, Jitin și Brădișoru de Jos să fie prizonierii promisiunilor președintelui Dunca. Despre ceea ce se va petrece în perioada următoare cu drumul județean 573 și despre reacțiile pe care le vor avea în continuare cetățenii, vă vom cu siguranță ține la curent.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

  1. Domnu Dunca, incercati sa veniti cu masina si pe drumul spre Sasca pana la Carbunari trecand prin Ciuchici, ca sa vedeti ca reparatiile sunt urgente si nu necesare.
    Or fi furat socialistii jumate din bani dar tot puneau cate o plomba care sa tina un sezon. Am ajuns sa regretam carpelile socialiste pentru ca efectiv pe acest drum nu se mai poate circula, iar pe portiunea intre Ciuchici si Macoviste iti trebuie indemanare de enduro. Pentru informarea sefului CJ sugeram ca exista un drum pietruit intre Racasdia si Macoviste care ar scurta ruta spre Sasca cu 10 km si care cu un minim covor asfaltic ar putea fi reabilitat astfel incat sa nu mai fie necesara trecerea prin Ciuchici. Dar pentru asta ar trebui sa aiba cine sa faca proiecte, pentru ca bani europeni chiar exista acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei