fbpx
19.7 C
Reșița
duminică, 28 mai 23

Dr. Caius Diaconescu pune degetul pe rană, în plenul CJ: „Ne mor oamenii! Niciun banal Furosemid nu avem în Spitalul Județean Reșița!“

 

Consilier județean și unul dintre cei mai cunoscuți medici din Banatul de Munte, diabetologul Caius Diaconescu a ridicat o problemă stringentă în plenul Consiliului Județean Caraș-Severin. Este vorba de lipsa reactivilor pentru testări, dar mai ales a medicamentelor pentru pacienți, aceasta în timp ce oamenii continuă să moară într-un ritm alert pe secțiile ATI din țară și nu numai.

Așa cum se cunoaște, la nivelul întregii țări există o lipsă de kituri pentru testarea COVID-19. A crescut capacitatea de testare, s-au achiziționat multe aparate Real Time PCR, dar încă nu sunt suficiente teste și reactivi. Cu această situație se confruntă și Spitalul Județean de Urgență din Reșița iar adevărul gol-goluț a fost expus de consilierul județean dr. Caius Diaconescu, cel care se confruntă cu această realitate dureroasă la Spitalul Județean din Reșița:

spot_img

Am fost azi dimineață (25 noiembrie n.n) pe secție și vă mărturisesc că niciun banal Furosemid nu se găsește în spital. Mai pe românește, vorbim de finanțări de milioane de euro, clădiri, greenfield și alte deziderate pentru 2026 dar pacienții ne mor pe capete, în fiecare zi! Putem să ne certăm zi și noapte, să avem argumente pro și contra, dar adevărul este că ne mor oamenii pentru că nu avem posibilitatea să le asigurăm minimul de medicamente! Nu avem medicamente, nu avem reactivi!

Mie îmi este pur și simplu rușine să merg zi de zi la vizită și să le pun la pacienții mei o listă de cumpărături, că doar nu suntem la piață? Să îl întreb pe pacient dacă are bani, nu pentru mine, ci pentru a-și cumpăra medicamentele necesare! Vă spun că suntem pe lângă subiect cu toții!

Vă rog, domnilor consilieri, să facem ceva, să ajutăm spitalul! Să avem disponibile la Spitalul Județean Caraș-Severin consumabile, materiale, să aibe oamenii medicamente! Vă rog ca medic și ca om!“, a fost apelul emoționant lansat conducerii Consiliului Județean Caraș-Severin de către medicul Caius Diaconescu, consilier județean PRO România.

Președinte Consiliu Județean, Romeo Dunca: „Noi ne-am onorat mai mult decât obligațiile față de Spitalul Județean de Urgență

În răspunsul adresat în cadrul aceleași ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca i-a transmis medicului Diaconescu: „Cred că apreciați ajutoarele care au plecat prin votul consilierilor județeni pentru Spitalul Județean din Reșița. Noi nu suntem Ministerul Sănătății, facem și noi tot ce putem în limita posibilităților. Faptul că mor oamenii în spitale este o mare tragedie, dar nu intră în responsabilitatea noastră 100%. Pentru că noi ne-am onorat obligațiile, poate mai mult decât consiliile județene din alte județe sau poate conducerile din celelalte mandate. Cred că sunt undeva la 9 milioane de lei pe care Consiliul Județean i-a plătit în ultimul an Spitalului Județean, sub diverse forme.

Chiar după ședința de astăzi, problema acestor reactivi a fost rezolvată“ a dat asigurări președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, cel care a vorbit despre sprijinul în valoare de 250 de mii de lei votat acordat în urma ședinței Consiliului Județean de ieri pentru Spitalul Județean de Urgență din Reșița.

Dacă ne gândim că o mare parte din arieratele pe care le are unitatea medicală județeană din Banatul de Munte se datorează tocmai datoriilor SJUR la furnizorii de medicamente, înțelegem și de ce s-a ajuns într-o situație mai mult decât alarmantă, atunci când vorbim de stocurile de medicamente. Furnizori pentru care, cel mai probabil, așteptarea a luat sfârșit.

Se pune întrebarea dacă, noul spital modular sau construirea de la 0 a unui viitor spital județean vor schimba radical soarta pacientului cărășean, pentru că în fond, apelul tranșant transmis de specialistul în diabetologie, Caius Diaconescu, reprezintă o atenționare severă pentru autoritățile decidente asupra necesităților imediate ale pacientului, o focusare care se pierde, de cele mai multe ori, printre tone de documentații specifice actului birocratic, discuții sterile și studii de fezabilitate care vor reuși, sau nu, să se transforme în realități palpabile, peste ani și ani de zile pentru bietul pacient.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

7 COMENTARII

  1. „Ne mor oamenii! Niciun banal Furosemid nu avem în Spitalul Județean Reșița!”

    Tipic la comunişti (liberali).
    Cumpărau maşini industriale pe „valută forte” dar făceau economie la becuri, piese de schimb şi agrafe de birou.

    E aceeaşi gaşcă în altă traistă.

  2. Domnul doctor Diaconescu înainte sa fie doctor poate sa fie și om, sa ii mai și întrebe pe unii dintre ei cum se simt, nu e bine, nu numai sa urle la unii dintre pacienți si sa le arunce rețeta în fata pentru insulina…. Trist

  3. Păi bani pentru medicamente în spitale nu sunt , nici pentru testări gratuite .Dar de la 1 IANUARIE 2022 conform prevederilor atr.210 din O.U.G. nr.57/2019 codul administrativ se va pune în aplicare și aleșii locali:primari , viceprimari , președinți de consilii județene și vicepreședinți vor primi pensie specială în raport cu numărul de mandate , desigur cu sfidarea principiului contibutivității.Premierul infractor Cîțu Vasile a luat sume impoprtante de bani de le bugetul asigurărilor sociale și le-a oferit primarilor.

  4. Eiiiii … nu cred asa ceva … in timpul guvernarii #dadreapta ???
    Poate pe timpul celor de la „ciuma rosie”, dar la „salvatorii” rumaniei, „guvernul meu” #dadreapta nu cred csa se intample asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei