Vă prezentam la sfârșitul săptămânii trecute prima parte a interviului realizat cu dr Gheorghe Beg, căruia i-au fost aduse o serie de acuze (din partea actualului manager dr. Cosmin Librimir), referitoare la felul în care conduce secția de Urologie a SJUR și a modului în care operează, punând în pericol viața pacienților.
Articolul incriminator îl puteți citi aici: Conducerea SJUR s-a schimbat (parțial), problemele au rămas, iar prima parte a dreptului la replică a medicului Gheorghe Beg, aici: Dr. Beg: „Spitalul este falimentar, dar nimeni din această instituție nu se pronunță astfel“
Rep: Actualul manager, dr Cosmin Librimir afirma că domnia sa a vorbit cu o firmă de la Iași, firmă care în 4 ore poate aduce un aparat care să producă acele fluide necesare operațiilor care se efectuează pe secția de Urologie.
Dr. Beg: Nu există un aparat specific, care să fie și avizat pentru a produce apă pentru Urologie, nu există. Toate sunt niște aparate meșteșugărești pe care noi, medicii din țara asta (am fost și la Oradea și la Cluj, la Târgu Mureș) le folosim. Fiecare ere sistemul lui propriu de „apă“. Dar nu există un aparat autorizat, care să fie impus pentru uzul urologic. Ca atare va veni un aparat despre care spune că are avizul Ministerului Sănătății (dar să-l cumpere) și eu sunt absolvit de orice responsabilitate. Pentru că ceea ce scrie la carte, aceste soluții numite glicină și sorbitol, sunt efectiv soluții de irigare la operații, care sunt avizate și sunt recomandate.
Rep: Până la urmă, sărăcia e cea care vă obligă să luați o serie de decizii menite să vă permită să efectuați operații pentru a salva pacienții.
Dr. Beg: Sărăcia, da. Ce poți să faci cu bolnavii? Trebuie să-i rezolvi cumva și proba timpului ne spune: dacă 20 de ani ai folosit această apă „no name“ cu costuri ZERO lei, pe care o produci tu, de ce să nu o folosești în continuare? Treaba e că tu vrei să aduci economii spitalului și vrei să rezolvi cazurile în așteptare care sunt acasă cu sonde, săracii.
Asta vreau să rețină opinia publică: Noi suntem aici; avem câte 30 – 40 de consultații de urologie zilnic, cel puțin. Avem o secție cu 30 de paturi în care operăm și avem o cazuistică diversă și operăm cu toate tehnicile care se pot face la un spital județean și nu cred că cineva ne poate aduce un reproș că nu am avut grija bolnavilor, că nu ne-am ocupat de ei sau de la noi au plecat numai pe jumătate rezolvați la alte clinici.
Rep: Până la urmă ce trebuie să rețină cei care citesc acest interviu?
Dr. Beg: Asta vreau să spunem opiniei publice, oamenilor care ne cunosc și au sunat disperați. Nu noi nu putem să-i primim și nu putem să-i rezolvăm; din cauza lipsurilor suntem în această situație. De exemplu, am făcut o cerere la Consiliul Județean pentru a ne achiziționa un laser performant pentru spargerea pietrelor. Noi avem două lasere foarte mici, care mereu intră în avarie și nu mai putem să le folosim. Plus că acest laser folosește ca utilizabilă o fibră, care se poate folosi cam la 10 intervenții după care se aruncă. O astfel de fibră costă în jur de 3.000 de lei. Acest laser mic pe care îl avem în 4 – 5 luni iarăși se strică.
Am depus o notă de fundamentare la Consiliul Județean cu motivele care stau în spatele dorinței noastre de a achiziționa un laser mai mare, performant; un laser care duce volumul nostru de muncă. Ei ar trebui să se bucure că noi, secția Urologie, prin forțe proprii, avem dotare, noi mergem la cursuri, știm să facem și totuși nu avem susținere.
Rep: Când ați depus solicitarea de achiziție și memoriul la Consiliul Județean Caraș-Severin?
Dr. Beg: La sfârșitul lunii iulie. Am spus „Când se poate; planificați-le pe programul dvs de investiții și când aveți posibilitatea. Până atunci, operăm cu ceea ce avem, așa cum am făcut-o și până acum“. Al doilea aparat pe care l-am cerut, este un aparat roentgen, un aparat cu raze X cu care operăm live. Aparatul are o vechime de 17 ani, iar furnizorul nostru Siemens ne-a anunțat că nu mai are piese de schimb pentru el, iar dacă se defectează nu mai putem să operăm. În aceste condiții, am solicitat și un astfel de aparat care costă aprozimativ 150 de mii de euro, un aparat performant cu care operăm zilnic.
Deci, ca să poți să ai adresabilitate, bolnavii să vină (și noi avem bolnavi, nu ca pe alte secții unde e criză de bolnavi), să putem să rezolvăm toate cazurile de urologie fără a-i pune pe drumuri la alte clinici, avem nevoie de dotare și de susținere.
Dan AGACHE
”Noi avem două lasere foarte mici, care mereu intră în avarie …”
–
ESWL (litrotripsya ultrasonică) nu e mai puțin riscantă față de ”prăjirea” internă (cu laser)?
Omul la ESWL se refera,dar a folosit termenul de „laser” care este mai comun pentru marea masa a cetatenilor,incearca sa vorbeasca pe intelesul prostilor hahaha.
Oricum,la ortopedie au fost bani sa cumpere de vreo 400.000 euroi,ce noi interventii s-au facut acolo ? Ca sunt unii tineri ortopezi care in timpul programului si al garzilor au fost in vacante exotice,lucru usor verificabil si penal de altminteri,ca si falsele angajari din UPU de care ne povesteste domnu Duncă,vorba etnicului.
Deci pentru unii care nu fac nimic a avut bani,dar pentru cei harnici si competenti nu are ?
Duncă acesta nu face nimic,ar trebui sa taie in carne vie si sa desfiinteze sectii inutile,care au adus spitalul in faliment.Sa le puna cartele.E de tabloid baiatul….pfff
Duncă acesta nu face nimic …
–
Cum să nu facă nimic?
Munca pentru sine versus munca pentru societate!
Acum are ceva pârtii de schi versus (p)râmarul din Borlova, i-a plătit lui tăițelu’ fosta ruină centrală versus … alte dezinterese …
Manum manus labat … nu?
LA CEI DINAINTE DE CE NU ATI CERUT ? FRICA SAU….CE ?