17.7 C
Reșița
luni, 16 mai 22

Dumitru Rujan: „Fermierii români vor primi subvenții de peste un miliard de euro”

Comisia Europeană a adoptat decizia că fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune, informează deputatul PNL de Caraș-Severin, Dumitru Rujan, conform căruia fermierii români vor primi subvenții de peste un miliard de euro în perioada 18 octombrie-30 noiembrie 2021.

Avansul la subvențiile APIA va fi plătit fermierilor mai devreme și într-un cuantum mai mare! Comisia Europeană a anunțat că a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune.

Măsura va sprijini și va spori fluxul de numerar al fermierilor afectați de criza provocată de pandemia de COVID-19 și de impactul condițiilor meteorologice nefavorabile.

spot_img

Măsura le va permite statelor membre să le plătească fermierilor sprijin pentru venit și să aplice anumite scheme de dezvoltare rurală cu un nivel mai ridicat al avansurilor, de până la 70% (creștere față de 50%) în cazul plăților directe, respectiv 85% (față de 75%) în cazul plăților pentru dezvoltare rurală”, explică deputatul Dumitru Rujan.

Campania de plată a avansului din subvenții va demara în octombrie!

Conform deputatului cărășean, plățile se pot face după finalizarea controalelor și a verificărilor și începând cu 16 octombrie 2021 în cazul plăților directe.

În urma deciziei CE, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că va demara pe data de 18 octombrie, campania de plată a avansului din subvenții pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021.

Agenția de Plăți arată că statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăților directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Până la data de 15 octombrie 2021 vor fi finalizate controalele în teren, astfel încât APIA să poată efectua plata în avans pentru toți fermierii eligibili la plată.

Agenția de Plăți își propune, în perioada de acordare a avansului (18 octombrie-30 noiembrie 2021) să finanțeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă cât și pentru măsurile finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală”, mai transmite Dumitru Rujan.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei